Muntatge amb una imatge de fons de l'administració de Loteria Doña Manolita i dues imatges més, una d'una dona sorpresa i una altra d'un dècim de Nadal
SOCIETAT

El número de la Loteria de Nadal que milers d'espanyols estan comprant: el motiu

Desvelen per què tanta gent compra un número del Sorteig de Nadal que correspon a un curiós principi matemàtic

Ens trobem a la recta final per aconseguir algun dècim de la Loteria de Nadal, el sorteig del qual se celebrarà el pròxim 22 de desembre a Madrid. Molts aposten per la intuïció o la superstició a l'hora d'adquirir dècims per veure si, per fi, aconsegueixen atraure la sort. Així, esperen aconseguir que els toqui un pessic o més que això, el premi gran.

De vegades, els jugadors també busquen números curiosos, com ara el 06.174, que respon a un principi matemàtic. Aquest número es relaciona amb la constant de Kaprekar, titllada d'aquesta manera en honor al matemàtic indi Kaprekar de Devlali.

El curiós número de la Loteria de Nadal que està comprant molta gent: 06.174

Aquest matemàtic indi va concloure que, gràcies a una sèrie de restes, qualsevol número de quatre dígits on els números no són tots iguals, donaria com a resultat un mateix número: el 6.174 en qüestió. Això sí, no és de primeres, sinó després de fer diverses vegades la mateixa operació.

El procés és el següent. S'escull un número de quatre xifres en què els números no siguin tots iguals. Després de seleccionar-lo, cal fer una reorganització dels dígits per aconseguir el número més gran i més petit amb la combinació que puguem formar amb aquests.

Seguidament, agafem el més gran i el més petit i els restem, donant un número diferent. Després repetim novament la mateixa operació, des del principi, amb aquest número que ens ha donat com a resultat, i així successivament. Sempre hi haurà un moment en què una de les operacions ens en donarà 6.174 i des d'aquí el resultat ja no variarà.

Per exemple:

  • Agafem el número 4.347, a l'atzar.
  • A partir d'aquest cerquem el número més gran i més petit que podem formar, en aquest cas serien el 7.443 i el 3.447.
  • Restem aquests dos números i ens obtenim el 3.996.
  • Tornem a buscar el número més gran i petit que podem formar amb aquest resultat, que serien el 9.963 i el 3.699
  • Restem els dos números i ens resulta el 5.967

I així successivament fins que en un punt el resultat es quedarà al 6.174.

Progressió de la constant de Kaprekar que resulta al número 6.174

RESTA

RESULTAT

7.443 - 3.447

3.996

9.963 - 3.699

6.264

6.642 - 2.466

4.176

7.641 - 1.467

6.174

Aquest fet també seria així amb un número de tres dígits i el número en qüestió al que sempre arribaríem seria el 495.

Estem parlant d'un 'forat negre' matemàtic que atraurà la resta de números tant se val el que triem. Sens dubte, aquest és un dels números més curiosos i que molts espanyols ja estan comprant per veure si poden obtenir un premi important a la Loteria de Nadal.