Llagostí Cafè, nova espècie a Catalunya
SOCIETAT

El nou marisc que es troba ara a Catalunya i que estàs menjant sense saber-ho

El peix ha aparegut a zones de la costa i els pescadors analitzen ara possibles problemes amb les espècies locals

Experts del Departament d'Acció Climàtica han confirmat la presència d'una nova espècie invasora al delta de l'Ebre. Es tracta del llagostí cafè (Penaeus aztecus), originari de la costa est de Mèxic i els Estats Units.

Aquest animal s'ha aconseguit establir en aigües del Mediterrani des de fa aproximadament 15 anys. Probablement introduït de manera accidental a través de larves a aigües de llast.

El nou marisc s'ha detectat a diverses localitats del mar de l'Ebre

Aquesta nova espècie, anomenada pels pescadors locals com a "gambó cafè", ha estat detectada en diverses localitats del mar de l'Ebre. Principalment al sud del Delta. Tot i que encara no se n'ha determinat l'impacte exacte a l'ecologia local, la seva presència ha generat preocupació.

La causa és el potencial per competir amb espècies autòctones. Un exemple són el llagostí del delta (Penaeus kerathurus), i afectar la biodiversitat marina.

Investigadors de l'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) han fet un estudi per analitzar la distribució i el comportament d'aquesta nova espècie invasora.

Segons els primers resultats, s'han trobat exemplars juvenils a la llacuna de l'Encanyissada . Això suggereix la possibilitat que s'estiguin reproduint en altres àrees del Delta.

Plat de crema de llagostins

Els experts analitzen possibles impactes a les espècies locals

Tot i les captures registrades, fins ara no s'ha observat un impacte significatiu en les espècies locals. Tot i això, s'ha implementat un pla de seguiment. L'objectiu és monitoritzar-ne l'expansió i avaluar-ne la possible influència en l'ecosistema marí.

Els pescadors de la zona han expressat el seu interès en la comercialització del llagostí cafè. Això podria contribuir a controlar la seva expansió en proporcionar un incentiu econòmic per a la seva captura i venda.

Tot i així, s'insta a dur a terme una vigilància contínua. Així com un seguiment rigorós per mitigar qualsevol efecte negatiu en la biodiversitat del Delta de l'Ebre.

Un exemple de gestionar de manera adequada els recursos marins

Aquesta nova invasió subratlla la importància de mantenir una gestió adequada dels recursos marins. De la mateixa manera, s'insta a enfortir les mesures de control per prevenir la proliferació d'espècies exòtiques als nostres ecosistemes costaners.

➡️ Societat

Més notícies: