Ni Mercadona ni Carrefour: el millor tortell de Reis del supermercat segons l'OCU
Aquest és el millor tortell que pots comprar en un supermercat d'Espanya
Torna Nadal i amb ell les tradicions més esperades. Una d'elles serà l'última, però és evident que no falla en cap de les cases de tota Espanya. Siguis d'on siguis, segur que hi ha un tortell de Reis a casa teva els dies 5 i 6 de gener. Però, quin és el millor dels que pots trobar als supermercats?
A falta d'avaluar els d'aquest any, podem veure quin va ser el millor d'aquest 2024.
Els millors tortells de Reis: Ni Carrefour ni Mercadona
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha avaluat 13 tortells de Reis farcits de nata. Ho ha fet dels que estan disponibles en supermercats espanyols, destacant el de Lidl com el millor de 2024. Aquest tortell, amb una puntuació de 71 sobre 100, es distingeix per la seva massa ben fermentada, textura esponjosa i un equilibri perfecte en el seu sabor. A més, el seu farciment és de nata 100%, sense mescles de greixos vegetals, i el seu preu és de 7,99 euros per 750 grams, el que equival a 10,65 euros per quilo.
En segon lloc, es troba el tortell d'El Corte Inglés Selection, també amb nata 100%. Aquest producte va obtenir una qualificació de 63 punts i es comercialitza a 16,95 euros per 850 grams (19,94 €/kg). Els experts destaquen la seva bona fermentació, textura tova i un sabor equilibrat, encara que el seu preu és significativament més elevat.
El tercer lloc l'ocupa el tortell de la marca Dulce Noel de DIA, amb una puntuació de 59 sobre 100. Aquest tortell, que costa 9,99 euros per 875 grams (11,42 €/kg), ofereix una relació qualitat-preu acceptable, encara que no arriba a l'excel·lència dels anteriors.
La OCU envia un advertiment
La OCU adverteix sobre la tendència d'algunes marques a substituir la nata per mescles de greixos vegetals més econòmiques. Usen algunes com les de palma, coco o nabina, el que afecta la qualitat del producte. A més, assenyala l'ús excessiu d'additius en aquests dolços, amb una mitjana de 13 per tortell, arribant algunes marques a utilitzar fins a 19 diferents. Aquests additius inclouen colorants, conservants i emulsionants, que s'afegeixen per garantir la conservació i textura del producte.
Quant a la degustació, els experts pastissers assenyalen que pocs tortells industrials s'assemblen al tradicional. Els millors són aquells que presenten subtils aromes cítrics i estan elaborats amb mantega. S'ha observat una lleugera millora en els aromes utilitzats aquest any, encara que alguns tortells presenten un fornejat excessiu. Això s'ha d'evitar a causa de la formació d'acrilamida, un compost amb efectes cancerígens.
La OCU recomana als consumidors revisar l'etiquetatge dels tortells abans de comprar-los. Hem de prioritzar aquells que usin nata 100% en el farciment i mantega en la massa, evitant els greixos vegetals. A més, aconsella un consum moderat d'aquests productes, ja que són rics en greixos i sucres.
Més notícies: