Dos jubilats revisen un document, amb diversos bitllets de fons
SOCIETAT

El motiu pel qual no pots cobrar la pensió, encara que hagis cotitzat 30 anys

La Seguretat Social explica què ha de passar per denegar-te la pensió, encara que hagis cotitzat molts anys

Com més s'apropa el dia de tancar la seva etapa laboral, els futurs pensionistes tenen dubtes de tota mena. Molts es pregunten, per exemple, quan començaran a rebre mensualment la pensió per part de la Seguretat Social.

La realitat és que, per cobrar aquesta pensió, cal haver cotitzat durant almenys 15 anys de la seva vida. A banda, dos d'aquests anys de cotització han de tenir lloc en els 15 previs a la sol·licitud de prestació per jubilació.

El cas és que la Seguretat Social no ho posa gens fàcil. Tot i haver cotitzat fins i tot més temps del mínim, per exemple, 20 o 30 anys, hi pot haver problemes. Si el treballador no ha pogut demostrar aquest temps cotitzat en els anys previs a la jubilació, no podrà percebre la seva pensió.

Podries quedar-te sense pensió, encara que hagis cotitzat 30 anys de la teva vida

Aquest rebuig a pagar la pensió per part de la Seguretat Social ve fixat en el Reial Decret Legislatiu 8/2015. A més de l'edat ordinària (el 2024 65 anys, havent cotitzat 38 anys o més) a la qual ha d'arribar el treballador per cobrar la pensió, ha de complir el mínim de cotització.

Imatge de fons d'una persona amb bitllets d'euro a la mà i una altra de dues persones grans mirant un ordinador

Per si no n'hi hagués prou, aquelles persones que no hagin cotitzat un mínim de 36 anys i sis mesos no podran cobrar el 100% de la base reguladora. Tal com ve reflectit a la mencionada llei. En cas de cotitzar 15 anys, només es cobrarà el 50% de la base, augmentant el percentatge segons es vagi arribant als 36 anys i sis mesos.

3 maneres d'augmentar les cotitzacions per cobrar la jubilació

En cas que no es pugui arribar als anys de cotització que marca la Seguretat Social, aquest organisme públic ofereix tres solucions. Parlem de diverses opcions perquè el treballador pugui augmentar aquests anys que li falten.

  • Jubilació demorada: accedint a diferents incentius per endarrerir la jubilació.
  • Jubilació flexible o parcial: la primera compatibilitza la feina amb el cobrament de la pensió. Mentrestant, la segona redueix la jornada laboral i es relaciona amb la contractació com a contracte de relleu.
  • Conveni especial de la Seguretat Social: pagament d'una quota mensual per augmentar les cotitzacions.

Igualment, aquelles persones que no hagin arribat al mínim d'anys cotitzats tenen accés igualment a una pensió. Amb uns ingressos anuals de fins a 7.250,60 euros, percebrien una pensió de jubilació no contributiva.

➡️ Pensions ➡️ Societat

Més notícies: