L'OCU ho té clar: els millors cereals que pots comprar al super a Espanya
Els cereals són una opció d'esmorzar per a moltes persones, però l'OCU recorda que no tots són igual de saludables
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ens vol ajudar a escollir els millors cereals que existeixen. Podem escollir entre una àmplia varietat tant de marques com de tipus, per això cal acotar límits. En aquest sentit, l'OCU ha volgut analitzar 321 cereals que hi ha als nostres supermercats.
Els cereals són escollits per moltes persones per fer el primer àpat del dia. Depenent de l'edat o dels gustos, cadascú opta per uns o altres, però no tots són igualment saludables. Encara més, en molts casos s'alerta d'un preocupant nivell de sucre i sal.
Per a aquest estudi, l'OCU ha separat els cereals en els diferents tipus que hi ha. D'aquesta manera, cada consumidor podrà fitar la cerca moltíssim més. Només haurà de buscar la millor opció entre els que són més sans.
L'OCU reconeix 6 tipus de cereals que hi ha al mercat
L'OCU estableix sis tipus de cereals per fer-ne l'estudi. Sí que és veritat que es podria fer una divisió més gran, però aquesta val per identificar els més saludables. Per això, s'ha tingut en compte principalment la seva composició.
1. Cereals ensucrats
Aquests cereals es caracteritzen per ser dolços o bé perquè se'ls ha afegit sucre, mel o xocolata. Estan pensats per als nens, per això els seus envasos tenen aquesta decoració. Però això no impedeix que hi hagi adults que els consumeixin.
El problema més gran que ens trobem és la presència de sucre, amb un 25% de mitjana. Així mateix, també crida l'atenció la presència de sal en alguns que supera l'1,25%. Però també tenen una part positiva que fa que alguns tinguin bona valoració nutricional.
Per exemple, tenen un baix contingut de greixos saturats. Així mateix, en altres trobem que la quantitat de fibra és bona, cosa que en millora la composició. Tot i això, no són els més recomanables, segons indica l'OCU.
2. Cereals farcits
Aquests cereals per esmorzar són els més recents del mercat. Normalment, els trobem farcits de crema de llet o de xocolata. Poden menjar-se tant en llet com de manera individual, com si fossin galetes.
Encara que estan molt bons i poden ser un gran reclam per als nens, no són una opció saludable. De nou, ens trobem amb un producte amb molt de sucre, amb una mitjana del 27%. D'altra banda, té un contingut en greixos saturats destacat i no hi trobes la fibra necessària.
3. Flocs de blat de moro
Els corn flakes són un clàssic de tota la vida i, a més, una de les opcions més senzilles. Però tenen un problema i aquest no és altre que la presència de la sal. Aquesta es troba a diversos envasos, present en més d'un 1,25%, tal com indica l'estudi de l'OCU.
Tot i això, no tot és tan dolent en aquests cereals. Per exemple, trobem unes bones dades de composició pel que fa als sucres afegits. Aquests tenen una mitjana de 6,4%, força inferior als dos tipus anteriors.
4. Cereals tipus línia
Aquests cereals amaguen un parany, ja que semblen molt saludables per la seva imatge, però no ho són tant. És més, tenen més calories que dos tipus de cereals. Pots trobar-los al mercat de vegades acompanyats de fruites deshidratades i xocolata.
Aquest darrer aspecte pot fer que la seva composició no sigui tan sana com s'espera. Encara més, se suma a la mitjana d'un 15% de sucres afegits que trobem en aquest tipus de cereals. Tot i això, guanyen punts en l'anàlisi de l'OCU gràcies al contingut extra de fibra.
5. Muesli
Estem davant d'un altre cas de cereals que semblen més saludables del que realment són. En aquest cas, és una barreja de civada, arròs inflat, blat o blat de moro amb fruits secs i fruites deshidratades. Fins i tot es poden trobar versions amb xocolata.
Empitjora la seva valoració nutricional el 19% de mitjana de sucres que conté. A aquest cal sumar-hi que tenen un 5% de greixos saturats. Així mateix, els additius i les aromes que conté tampoc no li fan cap favor.
Els cereals de civada són els més recomanats per l'OCU
No, no és un error l'apartat anterior, però el sisè tipus de cereals mereix un apartat especial. Són els més recomanats per l'OCU i això els fa mereixedors d'aquesta exclusivitat. Aquests estan elaborats, majoritàriament, únicament amb civada, sigui en forma de flocs o de farines.
Són un dels cereals que millors calories tenen, aportant una mitjana de 373 kcal per cada 100 grams de producte. Pel que fa a altres aportacions, hi trobem un 60% d'hidrats de carboni, un 12% de proteïnes i un 10% de fibres. En el cas del sucre, hi ha una forquilla que va des del 0,7% fins al 17%.
Per això mateix, també caldria fer una anàlisi dins d'aquests cereals per saber quin és el millor de tots. Per exemple, gran part d'ells no tenen additius ni aromes, però això no implica que no n'hi hagi alguns que sí. De tota manera, en trets generals, són l'opció de cereals més saludable que podeu trobar en un supermercat.
Més notícies: