Muntatge amb una oficina d'ocupació de fons amb gent passant per davant i la cara seriosa del president Pedro Sánchez

SOCIETAT

El Gobierno prepara un altre canvi amb els acomiadaments: els treballadors beneficiats

L'executiu espanyol no veu amb bons ulls que les empreses imposin canvis als contractes de treball sota amenaça d'acomiadament

El Gobierno té previst emprendre una sèrie de reformes pel que fa a l'acomiadament dels treballadors. En concret, l'executiu espanyol ha posat el focus en els canvis de les condicions laborals, concretament pel que fa a salaris i horaris. L'objectiu és que les empreses tinguin encara més restriccions a l'hora de marcar el camí a seguir els empleats.

El que sembla no agradar gaire és que les empreses puguin modificar les condicions dels seus empleats, sota amenaça d'acomiadament. No obstant això, encara hi ha moltes incògnites sobre com s'aplicarà aquesta mesura. Pel que sembla, aquest plantejament contradiu l'article 41 de l'Estatut dels Treballadors, publica El Economista .

Una possible reforma que xoca amb l'Estatut dels Treballadors

Al primer punt es pot llegir que "la direcció de l'empresa podrà acordar modificacions substancials de les condicions de treball". Sempre que hi hagi "provades raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció". Fan referència sobretot a canvis per qüestions de productivitat i competitivitat que condicionarien els horaris i les jornades de treball.

Aquesta proposta implicaria una derogació de la reforma laboral del PP. S'hi recull que, si l'empleat resultés perjudicat per les noves condicions imposades per l'empresa, tindrà la possibilitat de "rescindir" el contracte. A canvi, podria gaudir d'una indemnització de 20 dies per any treballat.

Si això passa, ens trobaríem davant d'un cas de renúncia forçada, i no d'un acomiadament. Si arribés a aquest punt, a l'assalariat no li quedarien gaires solucions, i l'última via a què podria recórrer seria la judicial.

Mesura recollida a l'acord de governança

Aquest plantejament detallat anteriorment va ser un dels punts que es van contemplar a l'acord d'investidura entre PSOE i Sumar. Les dues formacions es van comprometre a "reforçar les garanties de les persones treballadores" davant de qualsevol canvi en les condicions laborals.

Des del Ministeri de Treball indiquen que qualsevol variació contractual ha de tenir el vistiplau de l'empleat. Per tant, l'augment o la disminució de les hores o el canvi de contracte no poden ser imposats per l'empresa.

Recalquen que en cap moment no es podrà acomiadar al treballador que rebutgi aquesta proposta, ni tampoc se li podrà aplicar una sanció. Deixen clar que no és permès forçar-lo perquè dimiteixi de no estar d'acord amb les noves condicions.

Això suposaria una garrotada més per a les empreses, que tindran menys facilitats per adaptar-se als períodes de dificultat. És el que passa, per exemple, quan hi ha una disminució a la càrrega de treball.