Si menges de 'tàper' cada dia, molt de compte: l'OCU llança un avís
Aquestes són les recomanacions de l'OCU davant de l'ús de 'tàpers'
L'ús quotidià de recipients de plàstic, coneguts popularment com a 'tàpers', per emmagatzemar i escalfar aliments és una pràctica comuna a moltes llars.
Tot i això, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha emès un advertiment sobre els possibles riscos per a la salut associats amb aquest hàbit aparentment inofensiu.
Aquest avís, a què han donat suport moltes investigacions i estudis científics, revela la presència de substàncies químiques nocives als plàstics que podrien migrar als aliments durant el procés d'escalfament, cosa que planteja preocupacions significatives sobre la seguretat alimentària i la salut pública.
Quin és el perill dels 'tàpers', segons l'OCU
Segons l'OCU, els 'tàpers' de plàstic poden representar un perill per a la salut a causa de l'alliberament de substàncies químiques nocives quan s'escalfen al microones.
Aquestes substàncies inclouen compostos com els ftalats i el bisfenol A (BPA), que són coneguts pels seus efectes adversos per a la salut. Quan s'exposen a la calor, aquests compostos poden migrar del plàstic a l'aliment, contaminant-lo i exposant els consumidors a potencials riscos per a la salut.
Quins són els riscos per a la salut?
L'exposició a substàncies químiques com els ftalats i el BPA pot tenir una sèrie d'efectes adversos per a la salut. S'ha demostrat que aquests compostos tenen efectes hormonals disruptius, que poden afectar el sistema endocrí i causar desequilibris al cos.
A més, s'han relacionat amb problemes reproductius, danys en el sistema nerviós i un risc més gran de desenvolupar certes malalties, com el càncer. Tot i que els efectes a curt termini poden no ser evidents, l'exposició continuada a aquestes substàncies al llarg del temps pot tenir conseqüències greus per a la salut a llarg termini.
Com identificar un 'tàper' segur
Davant d'aquests riscos, l'OCU ofereix recomanacions per reduir l'exposició a aquestes substàncies nocives. Entre elles s'inclou limitar l'ús de 'tàpers' de plàstic per a l'emmagatzematge i l'escalfament d'aliments, especialment quan es tracta de líquids o aliments grassos.
Al seu lloc, suggereix optar per recipients de vidre o ceràmica, que no alliberen substàncies químiques quan s'escalfen i són més segurs per a la salut.
L'OCU també ofereix pautes per identificar 'tàpers' segurs, com buscar aquells que estiguin lliures de BPA i ftalats, i que estiguin certificats com a aptes per a ús alimentari.
A més, recomana evitar escalfar aliments en recipients de plàstic al microones, optant per plats de vidre o ceràmica. També suggereix revisar l'estat del 'tàper' regularment, i descartar aquells que presentin danys o signes de desgast.
Més notícies: