Persona comprant oli d'oliva al supermercat i imatge destacada a l'esquerra d'una mà tocant olives
SOCIETAT

Les 12 marques d'oli d'oliva que Sanitat demana no consumir

Ordenen la retirada de diverses marques d'oli d'oliva adulterat amb productes no aptes per al consum humà

El passat dilluns 4 de desembre saltaven totes les alarmes a Espanya després de destapar-se una xarxa de distribució internacional d'oli d'oliva adulterat. La Guàrdia Civil detenia onze persones implicades en el frau.

Ara, la Direcció General de Salut Pública i Ordenació Farmacèutica, de la Conselleria de Salut i consum de la Junta d'Andalusia, ha fet pública la llista de les marques d'oli d'oliva amb lots manipulats.

En total, hi ha 12 marques inculpades. Segons detalla el comunicat de l'organisme, les empreses envasadores es troben ubicades a Baena i Lucena (Còrdova), Campillo i Almargen (Màlaga), Los Rosales-Tocina (Sevilla), Deifontes (Granada) i Múrcia.

Les marques d'oli d'oliva que sanitat demana no consumir

Les autoritats sanitàries d'Andalusia han compartit informació sobre les marques i les empreses implicades en el frau. Sanitat ha ordenat la retirada immediata dels lots afectats de tots els supermercats i les cooperatives.

La llista de marques amb lots d'oli d'oliva adulterat

MARCA

PRODUCTE

EMPRESA ENVASADORA
CarrerOli d'Oliva Verge ExtraDistribucions OLEOTOP, Sevilla
CarroOli d'Oliva Verge ExtraProducte Espanya, Múrcia
EsentialOli d'Oliva SuauDistribucions OLEOTOP, Sevilla
AciènciaOli d'Oliva Verge ExtraOlis Tarama SA, Còrdova
Agricultor de la VallOli d'Oliva Verge Extra16.006007/MA, Almargen (Màlaga)
La BrancaOli de Sabor Suau16.006007/MA, Almargen (Màlaga)
Oleu L.U.X.E.Oli d'Oliva Verge Extra16.006007/MA, Almargen (Màlaga)
OlivOli d'Oliva Suau16.006007/MA, Almargen (Màlaga)
ScudoOli d'Oliva Verge ExtraAlmàssera la Ribera S.L., Granada
Tresor d'OlivaOli d'Oliva Verge ExtraHortelano Foods, Almargen (Màlaga)
Terra d'ArbequíOli d'Oliva Verge ExtraHortelano Foods, Almargen (Màlaga)
Vall d'ArbosanaOli d'Oliva Verge ExtraHortelano Foods, Almargen (Màlaga)

Comercialitzaven oli d'oliva amb productes no aptes per al consum

L'organització, amb una branca a Espanya i una altra a Itàlia, es dedicava a la comercialització internacional d'oli d'oliva adulterat. Per això, barrejaven diversos olis de llavor i llampants. Tot i això, a la informació nutricional del producte apareixia l'etiqueta d''Oli d'Oliva Verge' i 'Oli d'Oliva Verge Extra'.

La Guàrdia Civil va iniciar la investigació després de descobrir diverses irregularitats a l'oli d'oliva que transportava un camió a Manzanares. A l'operació, el cos va registrar vuit cooperatives de les províncies de Ciudad Real, Jaén i Còrdova.

Utilitzaven una nau clandestina

En la investigació, la Guàrdia Civil va detectar a Mairena de l'Alcor, a Sevilla, una nau industrial que feia servir l'organització per dur a terme la producció d'oli d'oliva adulterat.

Envasaven l'oli comestible sense comptar amb el registre sanitari ni les condicions higièniques bàsiques. Immediatament, els agents van procedir a precintar la nau.

A causa de la clandestinitat d'aquesta activitat, no hi ha constància de traçabilitat, per la qual cosa no se sap si aquests productes manipulats han pogut arribar als consumidors.

De tota manera, la Conselleria de Salut i Consum de la Junta d'Andalusia demana als consumidors que s'abstinguin d'ingerir els productes assenyalats, ja que la majoria dels lots afectats contenen ingredients no aptes per al consum humà.