Muntatge amb una imatge de fons de l'administració de Loteria Doña Manolita i dues imatges més, una d'una dona sorpresa i una altra d'un dècim de Nadal

El que els loters aconsellen fer després de comprar un dècim de la Loteria de Nadal

Hi ha alguns consells dels experts que has de tenir en compte per a la Loteria de Nadal

Cada 22 de desembre gaudim del Sorteig Extraordinari de Nadal, un esdeveniment que reuneix milions de persones. Com cada any, ja són molts els que han adquirit el dècim de loteria amb l'objectiu de provar sort.

Tots els participants volen fer-se amb el premi gran o amb la resta dels primers premis del sorteig. Tot i això, com indiquen els experts, cal tenir en compte alguns consells a l'hora de comprar el dècim per evitar problemes quan es cobri el premi.

Què fer després de comprar un dècim de Loteria de Nadal

En cas que ja tinguis la teva compra feta de cara a la Loteria de Nadal, segur que penses que jugar amb il·lusió és el més important. Tot i això, els loters adverteixen de la necessitat de tenir en compte també altres aspectes, com la raó i la lògica.

Deixeu-ho tot per escrit

Després de comprar el teu número, el millor és deixar-ho tot per escrit. Indica el nombre de dècims que has comprat, els números que jugues, la sèrie, etc.

En cas de ser compartit, indica també el nombre de participants que ho han comprat, així com el nom i el DNI de la persona que custodiarà el o els dècims fins al sorteig.

Enviar fotocòpia als participants

Per part seva, si els dècims per a la Loteria de Nadal són compartits, és convenient enviar una fotocòpia d'aquest escrit a cadascun dels participants. Així, tots ho podran consultar quan considerin oportú de cara a evitar problemes.

També es poden fer fotos del dècim i enviar-les a la resta de participants perquè no hi hagi dubtes.

Què fer si ho compres online

En cas que adquireixis els dècims per a la Loteria de Nadal per Internet, no dubtis a guardar tots els correus electrònics que rebis després de la compra. Si cal, també pots compartir-los amb la resta dels participants si el número que es juga és compartit.

Què passa si el bitllet es fa malbé

Per la seva banda, pot passar que el dècim es perdi o es faci malbé. En aquest cas, potser no tot està perdut. Per això, el dècim ha de complir els requisits que estableixen des de Loteries i Apostes de l'Estat i que recullen a Loteria Manises.

Segons l'organisme, els bitllets de Loteria Nacional són documents al portador. Per cobrar el premi, és imprescindible presentar-los.

En el reglament s'estableix que: "No se satisfarà cap premi sense la prèvia presentació del bitllet o fracció que l'obtingui, el document del qual no podrà ser reemplaçat ni substituït de cap manera". Però si està deteriorat o trencat sí que pot ser vàlid.

Es pot cobrar un dècim trencat o deteriorat?

Segons la normativa, els bitllets danyats “que ofereixin dubte sobre la seva validesa, així com aquells que inspirin sospites de falsificació” se sotmetran a un reconeixement oficial.

És a dir, no es pagaran fins a dur a terme una verificació que es pot fer de dues maneres:

  • Si els danys són menors, la inspecció la fa el personal de Loteries i Apostes de l'Estat i l'administració de Loteries que va vendre el dècim.
  • Si el dècim està trencat o deteriorat del tot, la verificació la farà la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, lloc on es fabriquen.

Així pots cobrar-ho si està malmès

Per cobrar un dècim en mal estat, el primer que has de fer és introduir-lo en un sobre i manipular-lo el mínim possible. No ho intentis enganxar o netejar, ja que es podria considerar com un intent de falsificació i no arribaries a cobrar el premi.

D'altra banda, lliura el sobre a l'administració corresponent perquè el verifiquin. Mentre es dugui a terme el procés, et donaran un justificant.

Ara has d'esperar que hi hagi una resolució. Encara que els premis de la Loteria de Nadal caduquen passats 3 mesos, el termini se suspèn si el dècim s'ha de verificar fins que aquesta resolució existeixi.

Així mateix, a més del número en si, es recomana aportar qualsevol prova que demostri que el document és legítim. Pot ser una fotocòpia, el comprovant de compra o les participacions d'altres persones si és compartit.