Japoneses rient
SOCIETAT

Els japonesos tenen el secret per a la felicitat i la de la teva parella, i funciona

El shoshin, el concepte clau per a la felicitat dels japonesos i que pots posar en pràctica fàcilment

Tot i que de vegades creiem que al Japó la felicitat és relativa, passa justament el contrari. I és gràcies al shoshin, que segur que no els sona. Es preguntaran què és, oi?

El shoshin, un concepte del budisme zen, es refereix a la “ment de principiant”. Aquest terme promou la idea d'observar el món com si fos la primera vegada sense prejudicis ni expectatives. La pràctica del shoshin implica mantenir una ment oberta i curiosa, similar a la d'un nen, cosa que permet una major receptivitat a noves experiències i coneixements.

Va ser establert pel monjo zen Shunryu Suzuki i ha estat popularitzat recentment per autors com James Clear al seu llibre "Atomic Habits". Practicar shoshin vol dir deixar de banda les idees preconcebudes i estar disposat a aprendre i considerar diferents possibilitats. Aquesta actitud mental facilita el creixement personal i la felicitat, en permetre que un visqui el present com un moment únic i valuós.

Muntatge d'una noia somrient bevent café i una mà ficant sal dintre de la tassa

Beneficis d'incorporar-lo a la rutina

Incorporar el shoshin a la vida diària implica reconnectar amb el nen interior, una tasca difícil però no impossible. James Clear suggereix hàbits que et poden ajudar a veure la realitat amb la frescor, confiança i alegria d'un nen. Segons el seu llibre "Atomic Habits", a la ment del principiant hi ha moltes possibilitats, mentre que a la de l'expert n'hi ha poques.

Aquests hàbits inclouen no cercar la productivitat en tot, no intentar guanyar totes les discussions, no tenir por de preguntar, assumir que no es pot saber tot i no intentar evangelitzar.

Practicar el shoshin, o ment de principiant, implica observar el món com si mai no ho haguessis vist abans. Aquest concepte, provinent del budisme zen i popularitzat pel monjo Shunryu Suzuki, va ser revitalitzat per James Clear. Consisteix a deixar de banda els prejudicis i estar obert a aprendre, considerant diferents possibilitats per assolir la felicitat.

Encara que això pot ser difícil a mesura que acumulem coneixements i experiències, mantenir la capacitat de sorpresa davant del que és conegut ajuda a reduir la por a la incertesa i assolir la calma i el benestar.

Joves del Japó rient i bevent

Pensar en la felicitat porta a imaginar els països nòrdics, líders a l'Informe Mundial sobre la Felicitat 2024. No obstant això, el Japó també ofereix un camí cap al benestar a través de la seva filosofia de simplicitat i senzillesa, conceptes clau del budisme zen. El Japó, conegut per la seva longevitat, troba la felicitat en aquests principis.

El shoshin, que significa ment principiant, és un dels termes més practicats a la seva vida diària. El mindfulness s'ha apropiat d'aquest concepte, que promou viure el present sense expectatives ni judicis, gaudint del moment i millorant la qualitat del temps amb la parella.

El shoshin consisteix a observar la realitat sense prejudicis, cosa que els nens fan innatament, però es complica amb l'edat. Es tendeix a rebutjar informació que no concorda amb idees preconcebudes i a confirmar enfocaments preexistents. Practicar el shoshin permet conservar la sorpresa davant del que és conegut, cosa que redueix la por a la incertesa i condueix a la calma i el benestar.

➡️ Societat

Més notícies: