Muntatge de fons amb carro en un supermercat amb símbol de pèrdues i logotip Danone i cercle amb iogurt natural
SOCIETAT

El iogurt que pocs compren ara a Espanya i que provoca un greu problema a Danone

Segons dades del Ministeri d'Agricultura i Alimentació, el consum de llet i els seus derivats hauria caigut els darrers anys

Els espanyols consumeixen poca llet i altres productes derivats com els iogurts. Una caiguda en el consum que s'allarga en els últims anys i que ja ha tingut una de les primeres conseqüències empresarials.

Segons el Ministeri d'Agricultura i Alimentació, la demanda dels productes s'hauria reduït. Les darreres dades, amb data d'agost del 2023, apunten que el consum de batuts de llet hauria caigut en un 10,4%, els iogurts un 2,4%, formatge curat un 7,5%, formatge d'ovella un 11,5 % i crema un 3,9%.

Interior de la fábrica de Danone
Interior de la fàbrica de Danone a Parets del Vallès. | ACN

El consum de iogurts de fruites cau en un 44%

A més, entre els iogurts algunes varietats haurien baixat enormement. Per exemple, el de fruites hauria registrat una caiguda del 44%, els iogurts amb additius van baixar un 17,5% i els desnatats un 13,9%. Només el iogurt de sabors va remuntar un 10% les xifres.

Els motius després d'aquest descens del consum de llet es podrien trobar en dos principals. D'una banda, l'augment dels preus, ja que la llet desnatada va pujar un 15,1% i els iogurts un 8,6% entre els anys 2022 i 2023. Alhora, l'aparició d'alternatives de llets i postres d'origen vegetal que suposen un nou competidor.

Danone anuncia que vol tancar la seva planta a Parets del Vallès

En aquest context, divendres passat 12 de gener, la multinacional Danone anunciava la seva intenció de tancar la fàbrica a Parets del Vallès, que porta en actiu els últims 40 anys. En aquesta planta hi treballen un total de 157 treballadors que produeixen iogurts de la marca Oikos, Vitalinea o Alpro.

Aquesta decisió va en línia del pla de reestructuració per part de l'empresa davant dels canvis dins del mercat. Per això, ha iniciat una taula de debat amb els sindicats per arribar a un acord. La companyia assegura que és per “racionalitzar” la seva activitat i “guanyar eficiència”.

"Danone Espanya ha comunicat avui a la representació legal dels treballadors de Parets del Vallès que, després d'un període profund d'anàlisi, ha pres la decisió de començar un procés de diàleg al voltant de la proposta d'intenció de cessament d'activitat de la fàbrica", assegurava Danone en un comunicat.

Fàbrica de Danone a Parets del Vallès
Fàbrica de Danone a Parets del Vallès | Google Maps

Des de l'empresa pretenen que el diàleg serveixi per afavorir la reindustrialització de la fàbrica. A més, s'inclourà la recol·locació de treballadors “en el cas que hi hagi un comprador”.

Tot i això, els sindicats dels treballadors han declinat l'oferta i han demanat a Danone que rectifiqui. Les negociacions, que ara s'inicien entre els sindicats i l'empresa Danone, asseguren que pot durar mesos.