El xef Sergio Benito i el forn de Mercadona
SOCIETAT

Un expert esclata i llança un avís sobre el pa que venen als supermercats

És molt comú comprar el pa a supermercats per la comoditat, però això no implica que sigui de qualitat

Quan comprem, el més còmode és anar al supermercat. Aquí tenim tot el necessari per no haver d'anar de botiga a botiga. No ens posem a pensar si és la millor opció quant a qualitat.

Un dels productes que habitualment es compra diàriament i que també trobem als supermercats és el pa. En aquestes botigues, el preu sol ser més econòmic que a les fleques. Fins i tot hi ha packs amb diverses barres de pa que surten realment tirades de preu.

El xef Sergio Benito ha volgut parlar sobre això el seu compte de TikTok (@chefsergiobenito). El vídeo compta amb més de 820.000 visualitzacions i ens parla de la mala qualitat del pa que es ven a supermercats. “Això no és pa”, és el principal missatge que ens vol transmetre.

Realment és bo el pa dels supermercats?

Potser no ens hem fet aquesta pregunta perquè ho comprem de manera automàtica. Però si ens parem a pensar-ho, podem establir diferències entre aquest i el de fleca. Algunes estan relacionades amb la seva durabilitat al llarg del dia, per exemple.

El xef Sergio Benito, expert en fleca, no necessita fer-se aquesta pregunta perquè, si escau, ho té clar. Considera que el pa que es ven als supermercats no es pot considerar pa perquè no compleix alguns aspectes bàsics.

D'una banda ens parla dels ingredients que conté el pa. La recepta tradicional, explica, només inclou farina, aigua, llevat i sal a l'hora d'elaborar-ho. Per això mateix, no entén que es consideri pa un aliment que també conté emulgents i antioxidants.

També parla del procés de fabricació, defensant que aquest ha de tenir unes fermentacions lentes i uns fornejats correctes. Explica que el pa de supermercat té un procés mecànic i industrialitzat en una fàbrica, sense feina humana. Destaca que al forn tradicional aquest producte sí que ha passat per les mans d'una persona que controla la producció.

"Els consumidors són els responsables"

A l'hora d'assenyalar els responsables que es vengui aquest pa, ho té clar. Benito assenyala els consumidors com els culpables que els supermercats segueixin venent aquest "succedanis del pa". Sense vendes o amb queixes sobre aquest producte, la situació canviaria.

Així mateix, al vídeo demana que la gent sigui conscient del que està comprant. "Hem normalitzat posar això a la nostra taula i donar-ho a menjar als nostres éssers estimats", afirma. A més, emfatitza el fet que és un aliment que es consumeix de dilluns a diumenge, no que sigui puntual.

Per tot això, anima que els consumidors es decantin per un producte de qualitat. I és que, com diu, el seu preu en un forn que l'elabora de manera tradicional no és tan elevat com per no poder-nos-ho permetre. Suposa, aproximadament, un euro al dia, una quantitat força baixa "comparada amb un gintònic".