Un home ensenya una casa en miniatura i unes claus, amb una fletxa cap avall
SOCIETAT

Què és l'índex de preus de lloguer d'habitatges i què són les zones tensionades?

El Gobierno posarà en marxa un índex que determinarà el preu màxim i mínim d'un habitatge de lloguer

El Gobierno pretén controlar el preu dels lloguers, sobretot a les zones més tensionades, que són on hi ha més risc d'oferta insuficient. Per fer-ho, podran en marxa l'índex de preus de lloguer d'habitatge, que permetrà l'adopció de restriccions per moderar el mercat.

Per mitjà d'aquest indicador es determinarà el rang de preus màxim i mínim d'una casa segons una sèrie de paràmetres. Entre això hi ha la zona on s'ubiqui l'immoble, així com les característiques que presenti.

Per desenvolupar-lo s'ha tingut en compte la declaració de la renda de 2,5 milions d'arrendadors, segons la Ser.

Per això serveix l'índex de preus de lloguer

Aquest índex referencial facilita un rang màxim i mínim de preus a una àrea concreta. Per fer-ho, es valorarà l'estat de l'habitatge i les seves característiques. Com és lògic, aquell que disposi de garatge i traster presentarà un preu superior respecte a un altre que no tingui ascensor o necessiti reformes.

Per mitjà d'aquest sistema, els lloguers han de quedar estipulats entre dues quantitats, ajustant-se així al preu que s'entén de mercat. En cas que s'excedeixi, es considera que hi ha un interès especulatiu.

Per entendre millor aquesta situació posen diversos exemples a la seva web. En un immoble de 62 metres quadrats al carrer d'Alcalá 385 de Madrid, el preu de l'arrendament hauria d'oscil·lar entre els 619 i els 812 euros. Tot i això, el propietari sol·licita 1.290 euros, la qual cosa implica que reclama un 58% més del valor de la propietat.

La seva implementació servirà bàsicament per a dues coses. En primer lloc, permetrà al petit propietari tenir una orientació sobre el preu que tenen els habitatges en aquesta zona. Així sabrà si s'ajusta al mercat o si està especulant, i per a ell tindrà un efecte merament informatiu.

Tot i això, les grans forquilles hauran d'adaptar-se a aquest rang de preus estipulats. A les zones tensionades no podran excedir el límit màxim fixat. Aquesta norma és vinculant.

Què s'entén per zones tensionades

La Llei d'Habitatge de 2023 va incorporar una sèrie de novetats pel que fa a la regulació dels lloguers. Una de les més controvertides va ser la creació del terme zona tensionada. Fa referència a aquestes àrees que davant les condicions particulars del mercat provoquen que hi hagi un risc d'oferta insuficient.

La declaració d'una zona com a tal només depèn dels governs regionals. Comptarà amb una validesa de tres anys, podent ser prorrogable de forma anual si es mantenen les condicions transcorregut aquest període.

Quines condicions permeten declarar una zona tensionada

Perquè un espai pugui ser declarat com a tensionat cal que es doni com a mínim una de les condicions següents.

  • La càrrega mitjana del cost de la hipoteca o el del lloguer al pressupost de la unitat de convivència, més despeses essencials, superi el 30% dels ingressos mitjans.
  • El preu de compra o de lloguer experimenti en els 5 anys anteriors una pujada de tres punts superior a l'IPC.

Una eina a l'abast de les comunitats

Un cop es disposi d'aquest índex del preu del lloguer, ara és qüestió que les comunitats en facin ús. Algunes, com Catalunya i Madrid, ja han mostrat la intenció de desmarcar-se d'aquest sistema de control i descarten utilitzar-lo.

Altres, com Astúries i Navarra, han avançat que en faran ús. El Principat té previst declarar fins a 13 consells com a zones tensionades, entre les quals es trobarien Gijón i Oviedo.

➡️ Societat

Més notícies: