Una oficina de l'Agència Tributària, amb els logos de Wallapop i Vinted
SOCIETAT

Si fas servir Vinted o Wallapop, posa't alerta: avisen del que vol fer Hisenda

Hisenda vigilarà amb certa atenció aquelles transaccions que moguin quantitats de diners elevades durant l'any

Hisenda ja ha avisat del nou cas en el que posarà l'ull ara. L'ús d'aplicacions de compravenda d'articles de segona mà, com ara Wallapop o Vinted, està a l'ordre del dia. Des de l'Agència Tributària estan molt atents a alguns intercanvis que es puguin fer en aquestes plataformes, sobretot quan es tracti de quanties especialment elevades.

Fins ara, les transaccions que es feien en aquestes pàgines no estaven subjectes al control tributari. Consisteixen bàsicament en tractes entre particulars, on no s'hi inclouen factures. Però a partir del gener del 2024 es començarà a exercir una inspecció més gran per part del fisc.

Hisenda fa temps que treballa en aquest sentit. De fet, el Consell de Ministres del 27 de desembre del 2022 va aprovar l'adaptació de la Directiva Europea 2021/514 al sistema espanyol. Tot això amb l'ànim de donar més transparència als diferents acords que es tanquin a Vinted o Wallapop.

Durant aquest exercici, aquestes aplicacions digitals han hagut de declarar les compravendes en nom dels venedors. Amb la informació que han recopilat, a partir del 2024 hauran de presentar davant de l'Agència Tributària una declaració.

Hisenda aclareix com afectarà els usuaris de Vinted o Wallapop

Aquesta normativa indica que l'objectiu és "prevenir el frau fiscal, l'evasió fiscal i l'elusió" a plataformes com Vinted o Wallapop. Això farà que hagin de comunicar les rendes que s'aconsegueixin per mitjà d'aquestes plataformes digitals. A les dues aplicacions anteriors se'ls sumaran altres de molt conegudes com AirBnB, Milanuncios o eBay.

Totes les transaccions que efectuïn els clients de Wallapop, Vinted o aplicacions similars s'hauran de facilitar a Hisenda. Ja sigui la compravenda de béns, la prestació de serveis o els lloguers d'immobles o vehicles entre dos particulars o entre un particular i una empresa.

En principi, això no implicarà cap tipus de canvi per a l'usuari normal que cobra o ven amb certa regularitat. Això sí, els que superin les 30 vendes a l'any o generin més de 2.000 euros hauran de donar explicacions al fisc.

Si es produeix alguna d'aquestes situacions, el consumidor rebrà aviat una notificació comunicant-li que traslladaran aquestes dades a Hisenda. Tots els tràmits aniran a càrrec de la plataforma en qüestió i no suposarà cap cost per al consumidor.

Hisenda únicament ha de reparar en aquelles transaccions que adquireixin la condició de sospitoses. I és que podrien ser considerades com una activitat amb finalitats comercials. Si és així, se'ls exigirà que es donin d'alta en l'impost d'activitats econòmiques i assumeixin les càrregues fiscals corresponents.

➡️ Societat

Més notícies: