Noia sorpresa amb fruites i verdures als costats

SOCIETAT

Les fruites i verdures de temporada que pots consumir al mes de març

Hi ha fruita i verdura que està disponible tot l'any, però una altra només es poden trobar a la temporada

Menjar fruita i verdura de temporada és una manera de fer més saludable la nostra alimentació. Això fa que sigui molt més fàcil trobar productes de proveïdors locals. A més, estaran en el millor moment per al consum.

D'altra banda, també parlem d'una manera de garantir que les verdures i les fruites siguin bones. Quan no estan en temporada és possible consumir-les exportades o d'hivernacle. I això, a l'hora de voler tenir una alimentació tan saludable com sigui possible, no és una cosa positiva.

També hi ha productes que podem trobar durant tot l'any. En aquests casos no hi ha cap temporada, ja que la terra els produeix sense problemes al llarg de tot l'any. Però per altres sí que hem de mirar el mes per veure si estan disponibles.

Fruites de temporada al març

1. Alvocat

L'alvocat és una fruita que té un gran ús gastronòmic consumint-se en cru. Pot utilitzar-se tal qual en torrades o amanides, o també val per preparar, per exemple, guacamole. Cal consumir-ho ràpid perquè no es posi negre, encara que això es pot evitar amb unes gotes de llimona.

Pel que fa als seus nutrients, té un alt contingut calòric, però cal matisar que són greixos dels saludables. Així mateix, també podem trobar en aquesta fruita fibra, potassi, vitamina E, carotens i àcid fòlic. És una opció força interessant.

2. Gerds

Podem trobar aquesta fruita als diferents supermercats disponible en safates. Sí que és veritat que cal tenir en compte que es posen dolentes ràpidament un cop es recol·lecten. Però es pot evitar congelant-les i traient-les quan vulguem consumir-les.

En aquest cas, la vitamina C és el principal nutrient que cal destacar d'aquesta fruita de temporada de març. Però tampoc no ens podem oblidar que també presenta una gran quantitat de tiamina. Per últim, conté gairebé un 10% de fibra.

3. Maduixa

Ens trobem en plena campanya de la maduixa i el maduixot, just a l'equador. Són molt versàtils a l'hora de donar-ne un ús. Es poden menjar tal com amb diversos acompanyaments o bé servir per cuinar altres plats.

En aquesta fruita trobem una aportació de minerals com el potassi, el magnesi i el fòsfor. Igualment, també hi trobem vitamines, principalment la C, acompanyades d'antioxidants. De la maduixa se n'aprofita gairebé tot, perquè per exemple els granits ajuden a estimular el trànsit intestinal.

4. Llimona

Una fruita que ens serveix per elaborar tantes receptes com la llimona, també és de temporada. Es pot fer servir per fer diferents plats o incloure-la en batuts, gelats o pastissos. Però també es pot prendre en sucs o per amanir menjars.

En aquest cas, els beneficis nutricionals són semblants als d'altres cítrics. Per això, té un alt contingut en vitamina C. Igualment, segur que has recorregut a l'aigua de llimona quan, fins i tot, has tingut algun episodi de diarrea.

5. Mandarina

A la mandarina li queden uns quants mesos per a la seva aturada estiuenca. Però ara és una fruita de temporada i, com a tal, la trobem al mercat. Es una forma senzilla de menjar cítrics gràcies a la facilitat de pelat i els seus grills.

Ens trobem amb una nova fruita cítrica alta en vitamina C, encara que també té vitamina A. D'altra banda, hi trobem minerals com el magnesi i el calci. Per acabar, té un baix nivell de calories.

6. Taronja

Un cas semblant al de la mandarina és el de la taronja. Aquesta també està de temporada fins a fer un descans a l'estiu i tornar-ho a estar al mes de setembre. A banda de menjar-se i servir per a sucs, té nombrosos usos dins de la cuina.

És una de les fruites que més vitamina C ens aporta al nostre organisme. Per això és reconeguda pel seu alt valor com a antioxidant. I és que gairebé amb una taronja pots aconseguir tota l'aportació d'aquesta vitamina que necessites per a un dia.

7. Plàtan

El plàtan és una fruita que tenim pràcticament disponible durant tot l'any. A més, té diferents propietats depenent del color que tingui. Si està verd és ideal per a persones diabètiques, i quan està groc és perfecte per a esportistes .

Pel que fa a la seva informació nutricional, és conegut per la seva aportació de minerals com el potassi o el magnesi. D'altra banda, té un alt nivell calòric pel contingut en sucres i hidrats de carboni. Aquesta quantitat és superior a la mitjana que tenen les fruites.

8. Aranja

Aquesta fruita cítrica té un sabor a mitges entre el cítric i el dolç. Podem trobar-lo en color vermell, utilitzat sobretot en plats d'alta cuina. També es ven en color groc, que és el que es fa servir, per exemple, per preparar sucs.

Tornant a les característiques de les fruites cítriques, la vitamina C torna a ser-hi present. D'aquesta manera, parlem d'un aliment amb un alt poder antioxidant. Sobre les aranges vermelles, també es pot dir que són bons en carotenoides i no tenen gaire fibra.

Verdures de temporada al març

1. Bleda

La fulla i la tija d'aquesta verdura és la part comestible. Normalment, se sol menjar cuita amb un refregit, però també se li pot donar més usos. Per exemple, pot ser un ingredient més dins un puré.

En la informació nutricional crida l'atenció la quantitat de vitamina A, B i C que té. Així mateix, també hi trobem carotenoides i àcid fòlic. Per últim, té poques calories i fibres i no conté greixos ni proteïnes.

2. Carxofa

Estem en un dels últims mesos en què es pot consumir aquesta verdura, ja que a l'abril seran les restes de les collites. Al mercat les trobem disponibles en molts formats. Encara que per assegurar-te que és de temporada, el recomanable és comprar-la a la secció de verdures.

Té una gran quantitat de minerals i oligoelements. Així mateix, té una alta aportació tant d'hidrats de carboni com de proteïnes. Per acabar, el seu alt percentatge de fibra ens ajuda amb el trànsit intestinal.

3. Api

Té un calendari de temporada semblant al de la carxofa. A l'api amb prou feines li queda un mes fins a tornar a estar de temporada al mes de novembre. És un ingredient a tenir en compte per incloure'l a les nostres amanides.

L'api és alt en vitamines A, B, C i K. També pot presumir de tenir un alt contingut d'aigua, àcid fòlic, fibra i potassi. A més, és un gran aliat per a totes aquelles persones que vulguin baixar de pes.

4. Bròcoli

Aquest aliment ofereix diverses possibilitats per cuinar-lo. Pots menjar-ho bullit amb un refregit, gratinat, arrebossat i fins i tot fer hamburgueses amb ell. Hi ha una àmplia varietat per no tenir excusa.

Les vitamines C i B són les que tenen més presència en aquesta verdura. Això sí, cal anar amb compte a l'hora de coure'l perquè no ens passem i aquestes es vegin disminuïdes. D'altra banda, també tenen minerals i una alta quantitat de fibra.

5. Col llombarda

Si t'agrada aquesta verdura, estem a l'últim mes, fins que arribi novembre, que podràs menjar-la de temporada. Encara que sí que és veritat que a l'hora de coure-la fa mala olor, això no influeix a l'hora de menjar-la. A més, després és molt versàtil a l'hora d'escollir com volem cuinar-la.

La vitamina C és la que trobem més en aquesta verdura, acompanyada d'àcid fòlic. Per a aquelles persones que necessitin fibra, aquí trobaran una aportació força important. Finalment, si estàs a dieta de baixes calories, només les trobaràs en aquest aliment.

6. Floricol

Similar a la verdura anterior, haurem d'anar amb compte a l'hora de coure-la per la seva olor, encara que es pot rebaixar amb llet. Pots menjar-la de maneres diferents, depenent dels teus gustos. Pot ser cuita, arrebossada, gratinada, saltejada...

A la coliflor també hi trobem una alta aportació de vitamina C. Això suposa que tingui un gran poder antioxidant. De nou, la fibra és molt present, encara que pugui provocar que no sigui tan fàcil de pair.

7. Endívia

Aquest mes de març també direm adeu a l'endívia com a verdura de temporada. En aquest cas, caldrà esperar fins a l'octubre que torni a estar disponible. És perfecta per servir de recipient per a canapès que incloguin formatge o anxoves, per exemple.

De nou, torna a lluir l'àcid fòlic per estar present en una verdura. En aquest cas, també cal parlar de la intibina que ajuda a protegir el fetge, encara que li aporti un sabor amarg. Així mateix, és interessant tenir en compte per cuinar que és una verdura amb baixa aportació calòrica.

8. Espàrrec verd

No són gaires els mesos en què l'espàrrec verd està de temporada, però el març n'és un, així que cal aprofitar. Pot ser des d'un protagonista de les barbacoes fins a una crema. Són moltes les maneres de poder gaudir-ne.

Gairebé no tenen calories i a més, pel seu poder diürètic ens ajuda a eliminar toxines. Per a les dietes baixes en calories també és una gran opció perquè està compost, a grans trets, d'aigua. Finalment, cal afegir que té una baixa presència de nutrients energètics.

9. Espinacs

És important que aquesta verdura estigui fresca per poder aconseguir tots els seus beneficis. Per això, la pots conservar a la nevera uns dies sense que estigui completament tancada. A l'hora de cuinar, com més natural sigui, molt millor.

Tornem a repetir que la millor manera d'aprofitar els nutrients dels espinacs és menjar-los crus. Així podràs aconseguir la seva aportació en vitamina A, C i àcid fòlic. També és important destacar que té un alt contingut de minerals.

10. Pèsols

Tant com a acompanyament, com a part d'un plat amb elaboració com pot ser un puré són perfectes. Aquesta verdura aporta un toc dolç que moltes receptes necessiten. Per cert, hi ha persones que ho consideren verdures i per a altres és un llegum.

Aquesta darrera dada que t'hem donat és important per conèixer la informació nutricional. D'una banda, es pot dir que és alt en proteïnes, com els llegums, i que té fibra. Així mateix, el seu costat de verdura és el que li proporciona la quantitat de vitamina C que hi trobem.

11. Faves

Hi ha moltes maneres de menjar-les, però a l'hora de cuinar-les, la seva mida importa. En el cas de les petites no hi ha problema, podent menjar-se fins i tot crues, més grans, cal coure-les. No hi ha gaire temps de temporada, així que ara és moment d'aprofitar.

Aquest és un altre cas d'un aliment que es considera verdura i llegum alhora. Per això mateix, tornem a trobar a la seva informació nutricional tant proteïnes com vitamina C. A aquestes cal afegir-hi el contingut que presenta de fibra i àcid fòlic.

➡️ Societat

Més notícies: