Muntatge de l'Assemblea Francesa, uns bitllets i una cigarreta
SOCIETAT

França pren una decisió amb el preu del tabac que podria arribar aviat a Espanya

L'Executiu francès puja el paquet a 12 euros per lluitar contra el tabaquisme, que es cobra 75.000 morts a l'any

El Govern francès ha donat el cop definitiu per lluitar contra el tabaquisme, després que el seu ministre de Sanitat, Aurélien Rousseau, confirmés el pla que escometrà l'Executiu. Estem parlant del pla antitabac 2023-2027 que Emmanuel Macron vol portar rigorosament per evitar milers de morts per tabac al seu país.

Rousseau va posar de manifest que aquest pla nacional passa per encarir el preu dels paquets progressivament. La veritat és que el Govern d'aquest país té clar que en poc més d'un any, el 2025, el paquet de tabac costarà 12€. L'any 2026, aquesta pujarà fins als 13€ per intentar que els consumidors tinguin més difícil accedir-hi pel seu alt preu.

A més, França vol implantar una de les mesures en què més va incidir el Gobierno. I no és altra que ampliar els llocs públics lliures de fum, com els parcs, els boscos, les platges i els voltants de les escoles. Alhora, també prohibiran els vapejadors.

Mentrestant, a Espanya, des de Sanitat es confirmava que esperen reprendre el Pla de Prevenció i Control del Tabaquisme i ja han pres nota del model francès. La nova ministra, Mónica García, espera reprendre el pla que emprengui la prohibició de fumar a terrasses i limitar l'ús de vapejadors, com a mesures més urgents.

França pujarà el paquet de tabac a 12 euros el 2025 i ampliarà els espais sense fum

A França, les competències per executar aquestes prohibicions quedaven a costa dels municipis. I amb tot, aquests cada vegada ho aplicaven més en aquests últims anys. La veritat és que, d'aquí a molt poc, serà efectiva la prohibició a tot el territori francès i ja no dependrà dels municipis.

El ministre gal va afirmar que "les zones sense fum seran la norma a França" veient que la situació al país veí es torna realment dramàtica. El cas és que des del Govern francès s'han vist obligats a prendre aquesta sèrie de mesures contra el tabaquisme, que deixa 75.000 morts cada any a França. Amb tot, "la mort per tabac és la primera causa evitable de mort", segons Rousseau.

Així mateix, el Govern d'Emmanuel Macron té a sobre de la taula la idea de prohibir les cigarretes electròniques d'un sol ús. El ministre de Sanitat francès afirmava fa tot just uns dies que "és una aberració" tant a nivell mèdic com mediambiental. Alhora, aquest va apuntar que des de les farmàcies es podran prescriure tractaments substitutius de la nicotina per ajudar que la població a deixar de fumar.