Muntatge amb un carretó ple d'aliments en un supermercat, una mà amb diversos bitllets d'euro i una fletxa vermella cap amunt
SOCIETAT

Facua esclata: el preu dels aliments puja un 875% del camp al supermercat

Facua acusa les cadenes de ser les principals responsables de les pujades dels preus als punts de venda

De nou, els supermercats són al punt de mira. Facua-Consumidors en Acció ha acusat les empreses distribuïdores d'apujar els preus dels aliments al llarg del seu procés. Segons l'organisme, els aliments s'encareixen fins a un 875% del camp a les botigues.

Aquesta sorprenent xifra neix del darrer estudi realitzat per la mateixa associació. S'hi compara els diners que rep l'agricultor o ramader per un producte i el que finalment paguen els consumidors al supermercat.

Els aliments s'encareixen fins a un 875% del camp a la botiga, segons Facua

Facua-Consumidors en Acció ha sortit en defensa dels productors després d'observar una tendència una mica preocupant. I és que, segons denuncia l'associació, els supermercats serien els principals causants d'aquesta inflació dels preus a la cadena alimentària.

Una afirmació que cobra sentit amb els resultats que l'organització ha obtingut en el seu estudi recent. Per elaborar-ho, Facua ha analitzat, durant la primera setmana de gener, el preu en origen de 13 aliments bàsics i el cost final en vuit grans cadenes.

Concretament, els supermercats que formen part d'aquesta investigació són Mercadona, Lidl, Eroski, Dia, Alcampo, Aldi, Carrefour i Hipercor. La sorpresa es troba en la notable diferència del cost original en comparació de l'establert al punt de venda.

Aquests són els aliments amb més diferència de preu

Segons indica Facua, el producte amb la diferència més gran de preus és la llimona. I és que aquest cítric es paga a 0,20 euros el quilo a l'origen i es ven per una mitjana d'1,79 €/kg a les botigues. És una pujada del 695%, encara que en cadenes com Lidl o Aldi, aquesta xifra arriba al 875% (1,99 €/kg).

En el cas de les llenties, aquestes costen als punts de venda, de mitjana, un 369% més del que cobra el pagès per elles. Mentre el preu en origen és de 0,76 €/kg, aquest puja fins als 3,57 €/kg al supermercat. A Hipercor, la diferència del cost és del 596%.

Les pomes fuji es paguen a 0,73 €/quilo al productor. Tot i això, el seu preu als establiments és, de mitjana, de 2,54 €/quilo, fet que suposa un encariment del 248%.

Aquesta tendència es repeteix en altres aliments com les cebes, que són un 326% més cares al supermercat o als cigrons, que pugen un 207%, de mitjana. El preu dels xampinyons és un 218% més elevat al punt de venda. I en el cas de les pastanagues, la diferència és del 265%.

Diferència del preu en origen i al supermercat d'alguns aliments

PRODUCTEPREU A L'ORIGENPREU MITJÀ SUPERMERCAT
Llimona (1kg)0,20 €1,79 €
Llenties (1 kg)0,76 €3,57 €
Poma fuji (1 kg)0,73 €2,54 €
Poma golden (1 kg)0,61 €2,01 €
Cigrons (1 kg)0,79 €2,43 €
Oli de gira-sol (1 litre)0,96 €2,00 €
Ceba (1 kg)0,46 €1,96 €
Pastanaga (1 kg)0,29 €1,06 €
Xampinyó (1 kg)1,83 €5,83 €
Pera conferència (1 kg)0,75 €2,24 €
Maduixa (1 kg)4,82 €11,48 €
Patata (1 kg)0,41 €1,29 €
Ous sòl M (docena)1,53 €2,48 €

Facua reclama al Govern investigar aquest augment dels preus

Des de Facua denuncien la preocupant i “clara” especulació amb els preus per part de les empreses. Per això, el secretari general de l'organisme, Rubén Sánchez, assenyala la necessitat d'afegir un "doble etiquetatge" perquè els consumidors siguin conscients de la situació.

Així mateix, l'organisme recorda la rebaixa de l'IVA aplicada des del gener del 2023 en aquests aliments bàsics. Una mesura que prohibeix a les empreses incrementar els marges de beneficis amb la venda. D'aquesta manera, Facua exigeix al Gobierno obrir una investigació per aclarir aquestes xifres.