Una imatge de fons d'un rellotge sobre fulles seques i un noi assenyalant un rellotge al canell

SOCIETAT

Els experts donen una possible data per al final del canvi d'hora a Espanya

Un grup d'experts advoca perquè la reforma horària estigui inclosa als programes de les eleccions europees del 9 de juny

Els països de la Unió Europea tornaran a canviar l'hora aquest pròxim 31 de març. Aquest canvi serà efectiu en la matinada del dissabte 30 al diumenge 31, quan a les 2:00 de la matinada seran les 3:00.

Un tema que ha estat objecte de debat i sobre el qual hi ha hagut diversos intents de posar-li fi. Però encara no acaba de quallar, ni s'ha pres una decisió contundent sobre això des de les institucions europees.

Així, hem conegut l'opinió del grup d'experts, Time Use Initiative, que proposen relacionar aquesta possibilitat amb les eleccions al Parlament Europeu (9 de juny). Demanen que es tracti amb més profunditat aquest tema en els diferents programes polítics. Els experts aposten per posar fi a l'horari d'estiu "el 2026".

Els experts prediuen quan podria acabar l'horari d'estiu: 2026

Moltes persones pateixen el canvi d'hora i asseguren que afecta negativament a la salut. Denuncien que s'han publicat estudis recents que demostren que amb prou feines serveix per estalviar energia aquest canvi horari. Un argument pel qual va començar aquest canvi als anys 70 i que ara, més de 50 anys després, segueix fent-se servir.

Aquest grup d'experts demana impulsar actuacions per liquidar l'horari d'estiu d'aquí a dos anys. Tot i que el més probable és que el seu desig no es faci realitat i la data del final del canvi horari es podria allargar més anys.

Entre les propostes d'aquests experts hi ha les de fixar zones horàries naturals de manera permanent a la Unió Europea. "La UE ha de reaccionar a l'impacte negatiu dels rellotges desalineats, pressionant per implementar zones horàries permanents. I tan pròximes com sigui possible a l'hora solar o l'hora natural a Europa", demanen en un manifest.

El grup d'experts denuncia la ineficàcia dels horaris actuals

Tot està relacionat amb "els horaris desalineats, que fan que les jornades comencin abans que el cicle natural del dia i la nit. Com passa als estats de l'Europa occidental i a tot arreu durant l'estiu. Això augmenta la privació del son i causa efectes negatius a la salut, l'economia i la seguretat humana", segons Time Use Initiative.

A més, aquests posen sobre la taula que hi ha certs sectors més afectats per aquesta mesura. Per exemple, els serveis d'emergència i de transport, que s'haurien de poder preparar per al canvi. A més, també reclamen una campanya de sensibilització pública al voltant d'això.

Per si no n'hi hagués prou, Time Use Initiative ha ensorrat el mite que diu que posar fi a l'horari estiuenc perjudicarà l'economia. Per als experts, com estan disposats els canvis d'hora perjudica des de fa temps sectors com el turisme o el comerç.

I és que els provoca un perjudici notable, apreciant-se en la manca de son i que els treballadors són menys productius. Així mateix, afirmen que allò que impulsa el turisme i l'oci no és l'horari d'estiu com molts pensen, sinó l'època estiuenca i el bon temps que hi estan associats.

➡️ Societat

Més notícies: