Imatge de fons d'una dona amb un mòbil a la mà i cara de sorpresa, amb una altra imatge en primer pla d'un ordinador amb una pantalla de sol·licitud de contrasenya

SOCIETAT

Els experts avisen: llista amb les contrasenyes que cal canviar com més aviat millor

Les contrasenyes especialment febles resulten molt senzilles per als ciberdelinqüents, que podrien posar en risc els nostres comptes

Per entrar en qualsevol aplicació o compte se'ns exigirà utilitzar una contrasenya i unes dades identificatives. En general solem recórrer a claus de fàcil recordatori, encara que això ens converteixi en vulnerables davant dels ciberdelinqüents. De fet, els experts recomanen que es modifiquin immediatament aquelles contrasenyes que siguin especialment febles.

És el cas per exemple de 'password' o de '12345'. Tampoc no és aconsellable deixar apuntades les claus d'accés a qualsevol lloc.

Val la pena apostar per l'originalitat i evitar ser previsibles a l'hora de fixar una contrasenya. L'adequat és que per a cada compte nou fem servir un codi d'identificació diferent. Tant d'usuari com de contrasenya.

D'aquesta manera estarem posant les coses més complicades als ciberdelinqüents. Aquests fan ús dels darrers avenços tecnològics per aconseguir el seu objectiu. Fins i tot fan servir programes automatitzats amb capacitat per provar les combinacions més freqüents.

La contrasenya més vulnerable i que hauries de canviar immediatament és '123456'. El segueixen 'password' i '123456789'. El top 5 el completen '123456780 i '12345', segons publica NordPass.

Les contrasenyes més vulnerables

PosicióContrasenya
1r123456
2npassword
3r123456789
4t12345678
12345

També se solen repetir massa sovint algunes com '1234567890', 'barcelona' o '000000'. Expliquen, a més, que per no haver de recordar-les, "un de cada cinc espanyols" escriuen en un quadern aquestes claus, cosa que tampoc no és gens segura.

Com generar contrasenyes més segures

L'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) ofereix una sèrie de consells per crear contrasenyes. En primer lloc proposen que tinguin com a mínim vuit caràcters, on es combinin majúscules, minúscules, números i símbols. Es tracta d'evitar termes molt comuns o composicions numèriques simples.

Tampoc no es recomana emprar dades de caràcter personal que puguin ser identificades pels altres. És el cas de la data de l'aniversari, el nom de la mascota o l'equip de futbol.

L'opció més convenient és recórrer a frases cèlebres, que transformarem en una combinació de lletres i números. Per exemple, en el nostre cas recorrerem a l'expressió 'passatgers al tren'. En incloure números quedaria així: 'p4s4j3r0s 4l tr3n'.

Se li podrien introduir majúscules o algun símbol per dificultar-lo encara més.

Claus per mantenir fora de perill els teus comptes

Per fer que els teus comptes estiguin segurs, cal que no comparteixis mai les contrasenyes amb altres persones. Tampoc no s'ha de fer servir la mateixa a diversos llocs.

Cada cert temps seria convenient canviar-les. I si detectes que alguna ha estat compromesa, no dubtis a reemplaçar-la amb urgència.

Finalment, es proposa que s'activi la verificació en dos passos sempre que ens ho permetin. Suposa una capa de seguretat extra.