Dona asseguda al sofà amb un portàtil i una foto destacada a l'esquerra d'un cafè amb un croissant
SOCIETAT

És l'esmorzar l'àpat més important del dia?: Això és el que opino com a experta

Possiblement portes tota la vida sentint que cal esmorzar perquè aquest és el menjar més important, però això no és així

“Esmorza com un rei, menja com un príncep i sopa com un pobre”. Estic segura que més d'un haureu escoltat aquesta afirmació, però no és certa. L'esmorzar és un àpat més, no és el més important del dia, això és una cosa imposada per la indústria alimentària.

Jo soc la primera que de petita no sortia mai de casa sense el meu got de llet amb cacau ensucrat i cereals, evidentment també plens de sucre. De debò creieu que això és més saludable que saltar-se l'esmorzar?

Aquest és el significat de la paraula 'esmorzar'

Esmorzar, en castellà és 'Desayunar'. Com bé la seva paraula indica, és trencar el dejuni, des-ayunar. De normal, se sol fer al matí, després de diverses hores de dejuni nocturn.

Si aquest fet de trencar el dejuni es fes al migdia i no al matí ja es diria menjar i no esmorzar… Podem fer el nostre primer dinar a les 3 de la tarda i estaríem trencant igual el dejuni… Veieu que no té sentit?

Per què sempre se li ha donat tanta importància a aquest primer àpat?

Doncs bé, és una cosa que la indústria alimentària ens ha anat ficant al cap des de ben petits. Realment, si us pareu a pensar, és el menjar en què s'ofereixen més opcions d'aliments ultraprocessats: galetes, cereals, brioixeria, cacau ensucrat, melmelada, embotit…

Us posaré una mica en context perquè veieu tot el que hi ha darrere del que us dic. Per això, cal parlar de Lenna Frances Cooper, primera dona a tenir el càrrec de dietista a l'exèrcit nord-americà. A més, era una dona molt escoltada a l'àmbit de la nutrició, ja que va ser cofundadora de l'Associació Americana de Dietètica.

Per què us explico tot això? Doncs bé, ella mateixa, el 1917 va publicar textualment: “En molts sentits, l'esmorzar és el menjar més important del dia perquè és el menjar amb què comença el dia”. El podem trobar fàcilment a la pàgina 111 de la seva biografia.

Aquesta frase la va publicar a la revista Good Health, que era el mitjà de difusió del balneari de Battle Creek, el sanatori fundat per (i aquí ve el millor) ni més ni menys que John Harvey Kellogg, el magnat dels cereals.

Aleshores, començo a saltar-me l'esmorzar?

Doncs no et puc dir ni una cosa ni una altra. Hi ha estudis a favor i en contra de fer o no l'esmorzar. Hi haurà persones que sí que necessitaran esmorzar, però el més important és triar bé quins aliments conformaran el nostre esmorzar.

El millor serà decantar-nos sempre per opcions més sanes com cereals integrals, pa integral, civada, pernil salat, ou, tonyina, fruita… Hi ha moltes opcions! Així doncs, si no et ve de gust esmorzar quan t'aixequis, no tens obligació de fer-ho, però si ho fas, fes-ho bé.