Fotomuntatge amb una imatge d'una sala de cinema de fons amb la pantalla blanca i una rodona vermella al capdavant amb una mà agafant crispetes d'un plat i mirant el telèfon mòbil
SOCIETAT

Que no t'enganyin: tot allò que pot entrar de casa quan vas al cinema

La Facua ja ha denunciat davant dels jutjats aquells cinemes que no permeten entrar amb menjar i beure de fora de l'establiment

Si vas habitualment al cinema, segur que t'heu trobat amb algun cartell que indica que no pots entrar menjar de l'exterior de l'establiment.

Una norma que t'obliga a comprar dins del mateix cinema les crispetes, la beguda o allò que vulguis consumir durant la pel·lícula, si és que ho desitges.

Tot i això, aquesta pràctica seria considerada com a "abusiva" per Facua, Federació i Consumidors d'Usuaris. I és que asseguren que, segons la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris, no es podria prohibir l'entrada amb menjar i beguda de fora de l'establiment.

Tot el que pots entrar al cinema i no ho sabies

Tot i el que molts puguin pensar, al cinema sí que hauries de poder entrar amb el menjar i beguda que portis de casa teva. O almenys això és el que defensa la Facua, que ja ha denunciat davant del jutjat alguns cines espanyols per prohibir-ho específicament.

De fet, ha assegurat en un comunicat, basant-se en l'article 82.1 de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris, que es tracta d'una "pràctica abusiva" que duen a terme molts dels cines.

"L'activitat principal d'un cinema és l'exhibició de pel·lícules i no la restauració", asseguren. "No era vàlid que s'acollissin a aquesta excusa per impedir l'entrada amb menjar i beguda de l'exterior quan, a més, dins del recinte mateix es poden adquirir aliments".

Així que, si ens basem en les paraules de la Facua, en una sala de cinema es podria entrar qualsevol aliment comprat a qualsevol altre establiment o portat de casa, com també crispetes no adquirides als mateixos cinemes.

Yelmo Cines, multat per impedir l'entrada de menjar

I la lluita de la Facua contra els cinemes que duen a terme aquesta pràctica ja ha donat els seus fruits. La Kontsumobide, l'Institut Basc de Consum, ha multat Yelmo Cines amb fins a 30.001 euros per prohibir entrar els seus clients amb menjar i beguda no comprada prèviament als cinemes.

Va ser el mes de gener passat quan tant la Facua com l'Associació de Consumidors i Usuaris Bascos EKA/ACUV van presentar la seva denúncia contra els cinemes de Megapark i Artea de Biscaia.

I és que les associacions declaren que les sales de cinemes estarien fent una interpretació "interessada i errònia" del decret autonòmic del 2019. Un en què regula que els organitzadors puguin limitar el consum de beguda o menjar i reservar-se el dret d'admissió.

Tot i això, la Facua recorda que, en el cas de Yelmo Cines, el que s'estava fent és obligant "la persona consumidora que la despesa la faci a les seves pròpies instal·lacions", i no prohibint de forma general l'entrada amb menjar i beguda de l'exterior del cinema.