Muntatge d'un forn, el vidre de Panaria desenfocat i una moneda amb una fletxa avall vermella

SOCIETAT

L'empresa catalana que no para de perdre diners: cada cop més tancaments

L'empresa que compta amb establiments a Barcelona no s'ha pogut recuperar d'unes pèrdues que arrossega des de la pandèmia

L'empresa catalana Panaria i Café & Té, ubicada a Barcelona, segueix la seva batalla per recuperar-se després d'un difícil trienni marcat per pèrdues financeres. Tot va començar amb la crisi desfermada per la pandèmia i ara encara arrossega les seqüeles, segons Metrópoli.

Tot i registrar un repunt notable en la seva xifra de negoci, l'empresa catalana ha tingut uns resultats financers descoratjadors. Concretament, l'empresa catalana ha registrat un flux de caixa deficitari de 800.000 euros i unes pèrdues finals de 7 milions.

Tot plegat ha fet que s'agreugi un forat acumulat de 20,9 milions durant el trienni 2020-2022. Els problemes de l'empresa no són nous. Ja que s'arrosseguen des de fa una dècada i estan marcats per canvis de propietaris.

Una empresa amb diversos traspassos

L'empresa catalana va ser fundada per Gustavo Ron i Miguel Ángel Fort, juntament amb l'inversor anglès 3i. Tot i això, l'empresa va ser venuda el 2014 al fons americà HIG, que després va intentar traspassar-la sense èxit. Va ser en aquest moment quan la majoria de l'empresa catalana es va cedir a la gestora de fons britànica Kartesia el 2019.

L'arribada de la pandèmia va sumir l'empresa catalana en una espiral de pèrdues. Obligant Kartesia a fer aportacions financeres per 22 milions per sostenir-la. Finalment, el juliol del 2013, el gruix del capital va ser venut al consorci PHI Industrial, sota la direcció d'Alexander Wit.

L'empresa segueix amb diverses botigues obertes

Davant d'aquest panorama, Wit ha implementat mesures per enfortir l'empresa a Barcelona. Un exemple és l'ampliació de capital per millorar els fons propis, els quals van quedar minvats després de les pèrdues contínues. Així i tot, l'empresa ha patit una reducció significativa en la seva mida.

En aquests moments, opera ara amb 110 punts de venda, 65 d'ells propis, distribuïts a diverses ciutats d'Espanya i ocupa 580 treballadors. Tot i els desafiaments enfrontats, l'empresa catalana s'aferra a les seves marques reconegudes com Panaria, Cafè & Te, Cafè & Tapes, Estat Pur, La Revoleé, II Gamberro i Sereno. Amb elles busca recuperar la seva posició al mercat gastronòmic nacional i, sobretot, els seus bons resultats.

Més empreses en una situació límit

El 2020 va marcar un abans i un després per a moltes empreses. No només pel descens dels nombres positius, sinó també per un clar canvi en la tendència dels compradors. Venca, la botiga de roba i de venda per catàleg fundada a Vilanova i la Geltrú (Barcelona), tanca les portes de forma definitiva.

Venca es veia abocada al tancament permanent després de no haver aconseguit que l'inversor interessat a adquirir la propietat complís els requisits econòmics estipulats. Un nou adeu que deixa cada cop més orfe el teixit empresarial de Barcelona.

➡️ Societat

Més notícies: