Muntatge amb una dona pensant i un rellotge marcant l'hora darrere

Dormim una hora més o una hora menys amb el canvi d'hora d'octubre?

Tot just queden uns dies per al canvi d'hora d'aquest hivern

El canvi d'hora és cada cop més a prop i, davant la preocupació de milions d'espanyols, és el moment d'aclarir diverses qüestions. El dia clau que cal apuntar és la matinada del proper diumenge 29 d'octubre, que serà quan els rellotges canviïn per segona vegada aquest any.

Ara bé, com cada any, sempre hi ha alguna persona despistada que no té clar si guanyem o perdem una hora. Si és el teu cas, has de saber que el proper 29 d'octubre endarrerirem els rellotges una hora, és a dir, guanyem una hora més de son.

Què passarà amb el canvi d'hora d'octubre?

En el cas de l'Espanya peninsular, les 3 tornaran a ser les 2. En el cas de les Illes Canàries, el canvi arribarà, com cada any, una hora abans: a les 2 serà la 1 de la matinada. Per la seva banda, gràcies al canvi d'hora, conegut com a horari d'hivern, a partir del diumenge 29 d'octubre clarejarà més aviat, però també es farà fosc abans.

Una de les preguntes que més es repeteixen és quan farem l'últim canvi d'hora, després que molts hi estiguin en desacord. Al març, el BOE va posar data per acabar aquests canvis a Espanya.

Cal destacar que les dates del canvi d'hora queden publicades amb força antelació. Seguint l' article 5 del Reial decret 236/2002 , cada cinc anys cal publicar el calendari amb els canvis horaris que s'han d'efectuar en el futur.

Al text, es pot veure que, com a mínim, encara queda tres anys més de canvis d'hora. Així mateix, això es pot continuar allargant, com passa els anys passats.

Com pot afectar el canvi dhora a les persones?

Les persones que estan en desacord amb el canvi d'hora posen com a exemple el desajust que això pot causar a l'organisme. Encara que no sol tenir conseqüències per a la salut, sí que pot ocasionar alteracions en l'estat d'ànim.

El canvi d'hora també pot provocar problemes a l'hora de dormir. Els qui pateixin malalties com les migranyes poden sentir canvis en la freqüència dels seus símptomes. Per aquest motiu, és recomanable anar-se'n preparant.

Consells de l'OCU per adaptar-vos al canvi d'hora sense problema

Des de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) llancen alguns consells per ajudar els usuaris a portar millor el canvi d'hora, evitant que afecti la salut i l'hora de dormir. Les recomanacions de l'OCU són les següents:

  • Crear una rutina de son ficant-se al llit i aixecant-se cada dia a la mateixa hora, inclosos els caps de setmana.
  • Fer-se migdiades de 20 minuts o menys i no allargar-les.
  • Fer activitat física de manera regular, però evitar fer-ho abans de dormir, ja que pot fer que agafi pitjor el son.
  • No prendre begudes estimulants, com ara te, cafè o alcohol, durant les quatre o sis hores abans de dormir.
  • Sopar de forma lleugera almenys dues hores abans de ficar-se al llit.
  • Trieu un matalàs còmode per descansar procurant que no sigui ni massa rígid ni molt blanc.
  • Si no pots dormir, vés a una altra habitació i relaxa't. Pots llegir fins que et notis cansat, però evita les pantalles del mòbil i lordinador.