Una imatge de fons d'un home comptant bitllets de 50 i 100 euros i una altra imatge de l'expert José Ignacio Conde
SOCIETAT

El canvi amb les pensions que proposa l'economista José Ignacio Conde

L'economista llança una proposta per frenar el problema de les pensions

Jose Ignacio Conde és un catedràtic d'Economia per la Universitat Complutense de Madrid que ha posat damunt la taula un assumpte que preocupa el Govern. Estem parlant de la sostenibilitat del sistema de pensions a Espanya.

L'economista expert en pensions s'ha passat per La Roca, programa que s'emet els diumenges a La Sexta, per posar el focus en el problema i ha llançat una proposta per intentar solucionar-ho.

José Ignacio Conde afirmava a plató que el sistema de pensions s'ha d'emmotllar a la longevitat de les persones. "Tenies un sistema que estava adaptat, posem l'exemple, a morir-te als 78 anys i ara sobreviuràs fins als 90 anys".

El que ha deixat clar Conde és que s'ha de canviar el mecanisme i no s'ha d'executar com fins ara. Sí que aposta per una jubilació més tardana, però assegura que "no com ho fem ara".

NOVETAT WHATSAPP: ¡Nou canal del Pensionista Català! Clica aquí per a apuntar-te ara mateix

José Ignacio Conde parla de flexibilitat i jubilació gradual

"La jubilació ha de ser una mica gradual, flexible i compatible amb el salari", ha expressat l'expert en la seva intervenció al programa de la cadena generalista.

A més, ha exposat que hauria de ser més escalonat aquest canvi d'estar treballant tota una vida a deixar de fer-ho de manera brusca. No veu positiu passar de 40 hores laborals a tallar aquesta feina de ple.

"Caldria passar a 30 hores, després 20... i que li permetin d'alguna manera combinar el salari amb la pensió", ha dit a l'espai d'Atresmedia. Sota la seva opinió, no té sentit passar de treballar 40 hores setmanals a la setmana següent deixar de treballar per complet.

És per això que José Ignacio Conde aposta per una jubilació molt més adaptativa i personalitzada. Amb la possibilitat d'anar rebaixant, a mesura que s'acosta o passem l'edat de jubilació, les hores de feina sense deixar-ho del tot.

Tambçe et pot interessar: El dia que els bancs ingressen les pensions d'octubre

Tot i això, ha deixat clar que, com passa amb moltes coses, això no és una ciència exacta. Per això, caldria adaptar-se molt més a cada situació personal. "Les professions penoses o físiques han de tenir sortides del mercat laboral molt més generoses", explica.

Alhora, explica que cal contemplar la variable de "la salut, ja que no tothom té la mateixa". José Ignacio Conde també deixa clar, que sota el seu punt de vista, el que s'hauria de fer per cobrar la pensió de jubilació és considerar tota la vida laboral, i no només uns anys. Per saber si pots cobrar o no, i de quant será la teva pensió, lo ideal per ell seria comptabilitzar el total d'anys cotitzats.

➡️ Pensions ➡️ Societat

Més notícies: