Muntatge d'un datàfon i rodona amb bitllets d'euro
SOCIETAT

El detall que has de comprovar sempre abans de pagar amb targeta al supermercat

Tant si tens targeta de crèdit o dèbit

Des de petites compres al supermercat fins a sopars a restaurants de luxe. Els mètodes de pagament amb targeta han esdevingut una part fonamental de la vida quotidiana.

En aquest article, indagarem detalladament les diferències entre les targetes de crèdit i dèbit. Així com la creixent popularitat dels pagaments sense contacte.

Les targetes de crèdit i dèbit a Espanya

Quan es tracta de fer pagaments amb targeta, els usuaris espanyols tenen dues opcions principals: targetes de crèdit i targetes de dèbit. Les targetes de crèdit permeten als usuaris fer compres o pagaments i després reemborsar els diners amb interessos en un període de temps determinat.

D'altra banda, les targetes de dèbit estan directament vinculades al compte bancari de l'usuari. Les quals permeten fer pagaments amb els fons disponibles al compte sense necessitat de reemborsaments futurs.

Home amb targeta i datàfon i diferents targetes de fons
El pagament 'contactless' ha arribat per quedar-s'hi | Getty Images

En termes de popularitat, les targetes de dèbit són les més utilitzades a causa de la seva conveniència i simplicitat. Ja que els usuaris poden fer compres sense preocupar-se pels interessos acumulats o el reemborsament d'un deute.

La revolució del pagament sense contacte

Una tendència que ha guanyat impuls en els darrers anys és l'ús de mètodes de pagament sense contacte, comunament coneguts com a 'contactless'. Aquest mètode permet als usuaris realitzar transaccions ràpides i segures sense haver d'ingressar el número PIN o proporcionar una signatura.

El límit per als pagaments sense contacte a Espanya és de 50 euros. Fet que significa que qualsevol compra per sota d'aquesta quantitat es pot dur a terme de forma ràpida i senzilla.

Tot simplement apropant la targeta al terminal de punt de venda (TPV). Això no obstant, és important tenir en compte que, encara que és una opció convenient, els usuaris han d'estar atents a certes precaucions.

Tot i la comoditat que ofereixen les targetes de pagament sense contacte, és essencial que els usuaris verifiquin acuradament les transaccions abans de confirmar el pagament. Això s'aplica tant a les targetes de dèbit com a les de crèdit. La revisió dels detalls a la pantalla del TPV pot prevenir sorpreses desagradables. I en cas d'un error en la quantitat a carregar, en facilita la correcció abans que es completi la transacció.

Muntatge d'un datàfon i rodona amb bitllets de 50 euros
Fixar-te al TPV pot estalviar-te disgustos | Getty Images

És comú que, en finalitzar una compra amb targeta, el TPV mostri la suma a pagar a la pantalla. Aquest és el moment crucial en què els usuaris han de parar esment a la xifra abans d'acostar la targeta al terminal.

Si s'observa un error a la suma, cal informar el caixer immediatament per corregir-lo abans de continuar amb la transacció.

Sol·licitar o declinar el comprovant?

En concloure una transacció amb targeta, és comú que el caixer o el TPV pregunti a l'usuari si volen un comprovant de la compra. Aquest comprovant és una mena de factura que detalla la transacció realitzada.

D'una banda, rebre i desar el comprovant pot ser útil per portar un registre de despeses i verificar transaccions a l'estat de compte bancari. A més, en cas que sorgeixi alguna discrepància o problema amb la compra, el comprovant servirà com a prova documental.

Muntatge d'un fons desenfocat d'un centre comercial i mig cos d'una noia amb 4 bosses de compra i la targeta a la mà
Desar el comprovant pot ser útil per portar un registre de despeses | 89Stocker

D'altra banda, alguns usuaris opten per declinar el comprovant per evitar acumular paper innecessari. Això pot ser una decisió respectuosa amb el medi ambient, ja que redueix el malbaratament de paper.

L'elecció de sol·licitar o declinar un comprovant en finalitzar una compra amb targeta és una decisió personal, però és important considerar els avantatges i els desavantatges de les dues opcions.

En última instància, l'ús responsable de les targetes de pagament és essencial per aprofitar al màxim la seva conveniència i beneficis. Alhora que s'eviten sorpreses desagradables o complicacions en el futur.