Imatge de fons d'unes cigarretes i una altra imatge en primer pla d'una persona trencant una cigarreta

SOCIETAT

La desconeguda ajuda de la Seguretat Social per deixar de fumar el 2024

La Seguretat Social finança aquest any els tractaments a les persones que vulguin abandonar l'hàbit de fumar

La Seguretat Social pretén resoldre un problema que afecta milions de fumadors. El tabac provoca a l'any al voltant de 63.000 morts al nostre país, i caldria sumar també les malalties que produeix. Davant d'això, l'Estat s'ha proposat ajudar tots aquells que vulguin deixar de fumar.

Les dades conviden a la preocupació. El 17 % de la població amb més de 16 anys admetia ser fumadora diària, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). És cert que aquestes estadístiques s'han reduït en els darrers temps, ja que el 2009 s'elevava fins al 26,2 %.

Els esforços de la Seguretat Social i dels diferents organismes sanitaris també donen els seus fruits, tot i que a un ritme menor del desitjat. Espanya és el novè país de la Unió Europea amb més fumadors. Només el superen Bulgària, Grècia, Letònia, Alemanya, Croàcia, Xipre, Eslovàquia i Àustria.

La Seguretat Social finança plans antitabac per a fumadors

Els fumadors que vulguin abandonar aquest hàbit tenen la possibilitat de fer-ho amb l'ajuda de professionals. La Seguretat Social finança plans antitabac des del 2020. Al nostre país comptem amb diversos tractaments per deixar de fumar durant aquest 2024.

El primer d'aquests medicaments és el Todacitan, que es compon de citisina. Aquest fàrmac fa que la nicotina no arribi als receptors, per la qual cosa l'usuari no sentirà tant de plaer en fumar.

Disminuirà l'ansietat per la nicotina, a més de la seva dependència. El tractament per deixar el tabac s'allargarà durant 25 dies.

Una altra alternativa és el Recigarum, que consisteix en la ingesta de 100 comprimits d'1,5 mg. Es comencen prenent sis al dia, cada dues hores, i finalment només se'n consumirà un. Es prolongarà també durant 25 dies.

El darrer tractament finançat per la Seguretat Social és el Champix. Recentment es feia conèixer que Sanitat finançarà la versió genèrica d'aquest fàrmac. Al seu moment es va retirar del mercat per contaminació per nitrosamina.

Combatre el tabac, un desafiament per als fumadors i la societat

El tabac provoca que cada any morin milers de persones al nostre país. La Societat Espanyola d'Epidemiologia eleva la xifra fins a 63.000 morts. Una cinquena part (21 %) tenen menys de 65 anys.

Totes les campanyes que es duen a terme per combatre el tabaquisme han permès reduir el nombre de fumadors en els darrers anys. Però encara queda molt per fer en aquest sentit, sobretot entre la població més jove, que comença a consumir tabac amb tot just 15 anys.