Muntatge amb una prestatgeria de supermercat plena de productes i una noia amb cara de sorpresa recordant la marca pryca
SOCIETAT

El conegut supermercat que va canviar el seu nom a Espanya per amagar-ne l'origen

La cadena va optar per aquesta dràstica decisió per guanyar més acceptació al nostre país

Els supermercats i hipermercats tenen alguns secrets que als consumidors moltes vegades se'ns escapen. Gairebé mai no ens plantegem d'on vénen els seus noms, però n'hi ha un d'especial que té una història peculiar.

I ens referim a la decisió que va prendre en un primer Carrefour: canviar el nom al nostre país. La cadena de supermercats francesa va arribar a Espanya l'any 1973 i en principi li van deixar el nom original, molt popular a França. Tot i això, poc després van canviar d'opinió.

Carrefour va decidir canviar el seu nom a un de més espanyol

Carrefour es va aliar amb Simago, una altra cadena alimentària molt popular al nostre país en aquella època, creant la marca Hiper. En aquest punt, van arribar a la conclusió que Hiper sonava massa espanyol i Carrefour sonava massa francès.

Per aquest motiu, van decidir canviar-li el nom a Pryca, que és l'abreujament de Preu i Qualitat, en castellà Precio y Calidad. Fins a l'any 2000, aquests grans magatzems van ser coneguts com a Pryca, però no van quedar contents. Temps després, es va decidir tornar a apostar per Carrefour i els va venir molt bé, perquè avui dia el nom és molt conegut.

Establiment Pryca per fora
Fins a l'any 2000 aquests establiments es coneixien com Pryca | Archivo

L´origen del nom d´altres supermercats d´Espanya

1) Significat del nom de supermercat Lidl

Una història similar a la de Carrefour és la del famós supermercatLidl. Aquests supermercats són d'origen alemany i el seu nom es va originar a causa de la fusió del grup de distribució Schwarz amb una companyia majorista de fruita (Südfrüchte Großhandel Lidl & Co.). Durant molts anys a Alemanya van ser el supermercatLidl & Schwarz, però van haver de tancar els establiments perquè va esclatar la segona guerra mundial.

Uns anys més tard, Josef Schwarz va decidir canviar-se de ciutat i obrir supermercat de preus baixos per vendre els productes que no va poder vendre a causa de la guerra. Amb la mort de Josef, el seu hereu va llançar la marca a nivell mundial i li va posar el nom de Lidl.

2) Mercadona no té una història tan caòtica

Amb Mercadona, no passa el mateix que amb la resta de supermercats. Com que és un establiment valencià el més normal és pensar que és una paraula formada per algun origen d'aquesta comunitat. En el meu cas, fa uns anys pensava que es devia a “Merca” de mercat i “Dona” que en valencià significa dona. Però res més lluny de la realitat.

El Community manager de Mercadona va informar a través de Twitter que l'origen del nom de Mercadona sorgeix de Francisco Roig, germà del President dels supermercats, ja que van veure a Itàlia el nom en unes pastes italianes i van decidir treure-li una "n". La veritat és que resulta una mica decebedora la història del seu nom.

2) Eroski

És fàcil adonar-se que Eroski ve de l'euskera, ja que es forma a partir de dues paraules d'aquest idioma. Erosi que el seu significat és comprar i Toki que vol dir el lloc que es compra. Tot i que aquest no va ser el nom original de la cadena de supermercats. Al principi, se'l coneixia com a Comerco, però van tenir alguns problemes amb Nestlé perquè tenia una marca com a propietat amb aquest nom i va ser quan van decidir canviar-lo a Eroski.

4) Alcampo

És un altre dels establiments més coneguts al nostre país i deu el seu nom a dues paraules, “magatzem” i “camp”. Alcampo, és un nom senzill i fàcil de recordar que va començar a funcionar el 1981, quan la companyia minorista francesa va obrir el primer establiment.