La coneguda empresa que acomiada el 30% de la plantilla: no donen solucions?
Des d'E-Notícies hem pogut constatar la indignació i el malestar dels treballadors del Grup SM després de l'ERO presentat al febrer que afecta un 30% de la plantilla
El 8 de febrer passat, el Grup SM, una editorial espanyola especialitzada en materials educatius i de literatura infantil i juvenil, anunciava un ERO que afectava entre el 30% i el 25% de la seva plantilla.
El que es tradueix en uns 197 treballadors tant a la seva seu central, situada a Boadilla del Monte (Madrid), com a les delegacions territorials de València, Saragossa, Oviedo, Sevilla, Getafe i Las Palmas, i a l'Editorial Cruïlla de Barcelona.
Uns acomiadaments que l'empresa adduïa a les pressions econòmiques i productives a causa dels canvis al mercat, com avançava elEconomista. Tot i això, des d'E-Notícies hem pogut conèixer de fonts pròximes el malestar els empleats del Grup SM afectats per la crisi.
La coneguda empresa que acomiada el 30% de la plantilla
El Grup SM anunciava el mes de febrer passat un ERO que afectava uns 197 treballadors de la seu central de l'empresa a Boadilla del Monte i de les diferents delegacions territorials al voltant d'Espanya. A Catalunya opera amb l'editorial Cruïlla, situada a Barcelona, que també es veurà afectada per l'expedient anunciat pel grup.
Els empleats del Grup SM publicaven un comunicat l'1 de març passat en què lamentaven "que s'hagi arribat a aquesta situació". I asseguren que “ha estat causada, en gran manera, per una mala gestió i una incorrecta planificació de l'última campanya del llibre de text”.
Segons han comunicat fonts properes als treballadors de l'empresa a E-Notícies, l'ERO es farà efectiu "a partir de la finalització de la negociació, hi hagi acord o no". Una data fixada per al pròxim 22 de març.
Els acomiadaments es produiran en dues tandes. La primera serà el pròxim mes d'abril, i la segona al juliol, "a mesura que es vagin tancant els materials en curs d'aquesta campanya".
Indignació entre els treballadors del Grup SM
Fonts properes han comunicat a E-Notícies el malestar dels empleats del Grup SM després de conèixer la notícia. "La sensació d'indignació està molt estesa entre el col·lectiu de treballadores i treballadors", han assegurat.
"Constata que, una vegada més, el patiment generat per una suposada crisi econòmica propiciada pels dirigents de l'empresa recaurà de manera desproporcionada als que no l'han provocada".
L'empresa, per part seva, atribuïa l'ERO a una suposada evolució i crisi del sector. Un fet que els treballadors han negat rotundament. "En aquest mercat els principals competidors són els mateixos des de fa molts anys i el sistema de comercialització dels llibres de text tampoc no ha patit modificacions importants", asseguren.
"Les dades revelen que en el darrer informe de la patronal del llibre de text (ANELE), de la qual SM en forma part, es parla d'una pujada de la facturació". A més, han declarat que durant els últims 15 anys, no s'"ha baixat dels 730 milions d'euros" i hi ha hagut un augment de "més de 30.000 alumnes a l'últim curs".
Els treballadors s'han mostrat indignats, doncs, per la justificació de l'empresa amb els acomiadaments. El Grup SM hauria al·legat "buscar ser més sostenible" després de l'aplicació de l'ERO als 197 treballadors. Tot i això, "no aporten el corresponent pla de viabilitat, com tampoc van fer el 2020".
"Tampoc hi ha cap pla per als treballadors restants que continuaran a l'empresa", destacaven el comunicat de l'1 de març. "Una preocupació que encara és més gran a l'Editorial Cruïlla". I és que aquest ERO, a la delegació a Catalunya, és "l'últim capítol d'un procés de desmantellament iniciat el 2017".
El grup SM és "una de les referències principals en la literatura infantil i juvenil, segment de més creixement en el negoci editorial", segons han confirmat. I és que compta amb col·leccions reconegudes al sector com Vaixell de Vapor o Gran Angular tant en llengua catalana com en llengua castellana.
Més notícies: