Muntatge d´un carret de supermercat i una rodona amb diferents varietats de pa
SOCIETAT

Soc nutricionista i t'explico el secret per escollir el millor pa

El pa és un aliment bàsic en moltes cultures d'arreu del món, però no n'hi ha prou amb qualsevol pa

Crec que és evident que avui dia hi ha una preocupació creixent per la salut i la nutrició. Per sort, els supermercats cada cop aporten més opcions saludables, però també moltes semblen que ho són i al final resulten molt més perjudicials del que puguis creure.

Un exemple molt clar és el pa. Quants tipus diferents de pa trobem avui dia en un forn o al supermercat? Gairebé infinites. I és clar, us explicaré què passa. Que veiem un pa amb llavors, o amb cereals o de color marró i ja pensem que som súper sans menjant aquest pa, però no.

Els beneficis de menjar pa

Doncs, al contrari del que molta gent pensa, el pa té molts beneficis. Els cereals, que són l'ingredient principal del pa, són una bona font de carbohidrats complexos, fibra, vitamines del grup B, i minerals com el ferro i el magnesi.

Tots aquests nutrients són essencials per a diferents funcions al nostre organisme:

  • Proporcionen energia
  • Mantenen un funcionament correcte del sistema nerviós
  • Afavoreixen la salut digestiva

A més, com ja sabeu, sempre ens hem de decantar per cereals integrals, és a dir, pa integral en el cas que ens ocupa. El fet que sigui integral també ens ajudarà, a més de tenir més fibra, a mantenir-nos saciats durant un temps més llarg.

La pregunta que més em repeteixen com a nutricionista: El pa engreixa?

Doncs parlant del pa… aquesta és la pregunta estrella: engreixa el pa? NO, NO i NO! Al contrari que la creença popular, el pa no és culpable de l'augment de pes. És un carbohidrat més, ni millor ni pitjor.

Quan pot engreixar el pa? Doncs quan acompanya plats alts en carbohidrats, ja que són calories de més. És a dir, no té sentit acompanyar macarrons o arròs amb pa, perquè és carbohidrat més carbohidrat. Ara bé, si l'única font de carbohidrats és el pa, no hi ha cap mena de problema.

El pa, concretament l'integral, té un índex glucèmic baix, per la qual cosa no crea un pic ràpid de sucre a la sang. Això ens pot fer controlar la gana i prevenir els antulls.

Les 5 claus per triar un bon pa que et dono com a nutricionista

Doncs bé, sabent que podem afegir el pa al nostre dia a dia, veurem com en podem triar un de saludable. Aquestes són les cinc recomanacions que et dono com a nutricionista:

1. Llegeix l'etiqueta o pregunta al forner

Opta per pans elaborats amb farines integrals com a blat integral, sègol integral o espelta integral. Evita els pans amb farina refinada i sucres afegits.

2. Busca la fibra

Quan vagis a buscar pa, tria productes amb almenys tres grams de fibra per porció. D'aquesta manera, t'asseguraràs d'afegir aquest component alimentari a la teva dieta.

3. Evita els additius

Pensa en els ingredients que deu portar un pa i mira que només contingui aquests, ni més ni menys. Així, doncs, evita additius artificials, conservants o colorants.

4. Observa la textura

Un bon pa integral ha de tenir una textura densa i amb grans sencers visibles. Aquells que es vegin esponjosos i lleugers poden contenir gran quantitat de farina refinada.

5. Prova diferents varietats

Pots experimentar amb diferents tipus de pa, com el de sègol o el d'espelta. Hi ha tantes varietats saludables que segur que no t'avorreixes.

➡️ Societat

Més notícies: