Celebra el Dia d'Andalusia amb els 4 plats andalusos més coneguts i tradicionals
Andalusia té una àmplia gastronomia que ens aporta nombroses receptes, però aquestes són les més representatives
Andalusia és tan gran que és normal que tingui una gastronomia tan bona i variada. Avui és el Dia d'Andalusia i res millor que fer-hi un recorregut. Les seves receptes són tan representatives, que només anomenar-les et transporta a les seves terres.
És clar que a Andalusia hi ha molts altres plats. No ens podem oblidar que és una terra amb moltes influències que varien depenent del territori. Al llarg de la història, diferents cultures han deixat la seva empremta en aquesta zona d'Espanya.
Però ja no només és això. Depenent de les zones podrem parlar de receptes més de muntanya o més de mar. Són molts factors els que influeixen en la gastronomia d'Andalusia.
Les 4 receptes d'Andalusia més conegudes
En aquest Dia d'Andalusia volem destacar quatre opcions que ràpidament us portaran a aquesta zona. Per més que hagin pogut traspassar fronteres, són d'Andalusia i això no ho pot negar ningú. A més, són molt senzilles i es poden fer a casa perfectament.
1. Gaspatxo
El gaspatxo, a més de ser un dels àpats que més representa Andalusia, és molt fàcil de fer. En només 15 minuts ja tindràs preparat el teu gaspatxo. Això sí, després hauràs d'esperar que reposi una mica abans de menjar-ho.
Ingredients per fer el gaspatxo
Ingredient | Quantitat |
Tomàquet pera | 1 kg |
Pebrot verd | 1 unitat |
Cogombre | 1 unitat |
Alls | 2 unitats |
Oli d'oliva verge extra | 50 ml |
Pa de fogassa dur | 50 gr |
Aigua | 250 ml |
Sal | 5 gr |
Vinagre de Xerès | 30 ml |
Per preparar-lo, haurem de trossejar tots els ingredients i posar-los al recipient per batre. No cal que pelem els tomàquets ni els pebrots perquè després es cola. Hi afegim l'oli, l'aigua de la nevera i el vinagre de Xerès.
Quan ja tenim tots els ingredients els triturem fins que veiem que està llest. L'últim pas seria colar el nostre gaspatxo amb un colador fi prement amb un cullerot per evitar pells i llavors. Ara només queda ficar-lo a la nevera perquè estigui ben fresquet a l'hora de menjar-lo.
2. Salmorejo
El salmorejo és força similar al gaspatxo. En tots dos casos estem parlant d'una sopa freda amb una presència important del tomàquet. Però la diferència que trobem és a la textura, ja que aquest segon és molt més cremós.
Ingredients per fer salmorejo
Ingredient | Quantitat |
Tomàquets madurs | 1 kg |
Dent d'all | 1 unitat |
Pa dur | 200 gr |
Oli d'oliva verge extra | 175 ml |
Trossets de pernil salat o ou dur picat | Al gust |
Sal | Al gust |
En primer lloc, hauràs de triturar els tomàquets amb l'all ja pelat a la batedora. Després, ho passarem per un colador perquè no quedin restes de pell ni de llavors. Seguidament, tallem el pa a trossos i el deixem reposar 10 minuts a la barreja que acabem de triturar.
Quan hagi passat aquest temps i el pa estigui més blanc, posem tota la barreja de nou a un recipient. Aquí la batem juntament amb la sal, el vinagre i l'oli fins a crear una crema espessa. Finalment, ho fiquem dins la nevera fins a l'hora de dinar, quan podrem posar per sobre els trossets de pernil i l'ou dur.
3. Pescaíto fregit
Ara tenim una altra recepta que ràpidament ens trasllada al sud. Sí que és cert que és més típica de la zona de Cadis, però en altres punts d'Andalusia també està disponible. És molt senzill i el resultat és boníssim.
Ingredients per fer peixet fregit
Ingredient | Quantitat |
Peix fresc variat | Al teu gust |
Oli d'oliva verge extra | |
Farina de fregir | |
Sal | |
Llimona |
El peix que cal triar per fer aquesta recepta ha de ser fresc. Entre les opcions trobem seitons, lluç, calamars o gambes. Dependrà una mica del que trobem a la peixateria a l'hora de comprar.
En el cas dels seitons, es poden fregir sencers, això sí, retirant el cap i les vísceres, encara que si són petits no cal. En el cas del lluç, el normal és tallar-lo a daus. Finalment, els calamars es tallen a rodanxes, els xocs a tires i les gambes es deixen amb pell inclosa.
Quan tenim el peix tallat i sec, ho passem per farina sense que en quedi una capa molt grossa. Després, només els has de fregir en oli durant un parell de minuts. Per servir-los, talla la llimona a quarts per a qui vulgui tirar-s'ho per sobre.
4. Truiteta de gambetes
Tornem a Cadis per preparar una altra de les receptes més conegudes. Aquesta saborosa truiteta de gambetes que és perfecta per a qualsevol moment. És molt saborosa i, a més, no té gaire dificultat.
Ingredients per fer truiteta de gambetes
Ingredient | Quantitat |
Gambetes | 150 gr |
Farina de blat | 100 gr |
Farina de cigró | 100 gr |
Aigua | 250 ml |
Ou | 1 unitat |
Julivert | |
Oli d'oliva | |
Sal | |
Ceba | Mitja unitat |
Posem en un bol la farina i la batem a poc a poc juntament amb l'aigua fins que quedi una massa una mica líquida. Després hi afegim la sal, ou batut, les gambetes, la ceba picada i el julivert. Quan estigui llest, deixem reposar aquesta barreja més o menys durant una hora
Posem oli en una paella i amb una cullera agafem la quantitat que volem per a la nostra truita. S'ha de posar en forma d'espiral per anar fent la forma de truita. Quan estigui feta per una banda, donem la volta, les traiem, traiem l'excés d'oli i llestes per menjar.
Més notícies: