Muntatge amb el president espanyol Pedro Sánchez i bitllets de 50 euros
SOCIETAT

Avisen d'un altre canvi amb el subsidi per a més grans de 52 anys que perjudica molts

El Gobierno també ha inclòs una retallada en la cotització del subsidi que penalitza els que tenien pensat cobrar-lo fins a jubilar-se

Fa només uns dies, el Gobierno de coalició va anunciar els principals canvis amb el subsidi d'atur per als majors de 52 anys. Com ja ens té acostumats, l'executiu de Pedro Sánchez no ha dubtat a gastar més i més diners, malgrat el gran deute que ja arrossega l'Estat. Entre altres mesures, es va ampliar el marge d'edat per cobrar aquest subsidi i també se'n van incrementar les quanties.

Ara bé, hi ha un detall que ha passat desapercebut del nou decret, i que suposa un canvi que cal tenir en compte. En concret, parlem d'una retallada a les cotitzacions dels beneficiaris d'aquest subsidi per a més grans de 52 anys. L'objectiu d'aquest detall és, d'una banda, evitar que es lligui el subsidi a la jubilació, i de l'altra limitar, tant com sigui possible, l'increment de despesa en pensions.

El Gobierno modifica les cotitzacions del subsidi a la desocupació

Concretament, el canvi consisteix en un nou règim transitori, que obliga a reduir progressivament la cotització any rere any. Si actualment aquesta cotització està fixada en el 125% de la base mínima, el 2024 passarà a ser del 120%. El 2025 quedarà fixada en 115%, i el 2026 del 110%.

La reducció progressiva de la cotització del subsidi per desocupació

ANYCOTITZACIÓ
2023125%
2024120%
2025115%
2026110%
2027105%
2028100%

Una retallada en la cotització que tindrà efectes notables a les pensions dels beneficiaris del subsidi, ja que seran menors. Alhora, temps, el Gobierno també pretén evitar que el subsidi serveixi de pont a la futura jubilació.

Val la pena esmentar que, actualment, una gran majoria de beneficiaris tenen més de 52 anys, i la normativa permet cobrar el subsidi fins que es jubilin. Com a resultat, molts aprofiten per jubilar-se en condicions més avantatjoses que la resta de treballadors.

Els altres canvis amb el subsidi per desocupació

El PSOE va acabar a les propostes de Sumar, i va acceptar incrementar l'ajuda dels 480€ actuals fins als 570€, els 6 primers mesos. Els següents 6, el subsidi passarà a ser de 540€, i finalment tornarà a ser de 480€ com fins ara.

A més, va ampliar el nombre de possibles beneficiaris, per la qual cosa l'ajuda la podran cobrar tant menors de 45 anys sense càrregues familiars com més grans de 52 anys amb càrregues familiars.

Quanties del subsidi per desocupació segons el pactat pel Govern

SITUACIÓQUANTIA
Primers 6 mesos570 euros
Els següents 6 mesos540 euros
Última part del subsidi480 euros

Finalment, el més vistós, i alhora difícil de justificar, és que el subsidi per desocupació es podrà cobrar encara que es treballi. En concret, el Gobierno permetrà compatibilitzar aquesta ajuda durant 6 mesos (180 dies) amb un sou, en cas que un treballador trobi feina.