Muntatge duna persona utilitzant un mòbil i una rodona amb un lladre
SOCIETAT

Bluesnarfing: el nou engany sigil·lós que ha posat en alerta a la Policia

Una nova ciberestafa és a l'ordre del dia. Coneix més sobre el bluesnarfing i com protegir el mòbil d'aquest atac

A l'era digital, la ciberseguretat s'ha convertit en un pilar fonamental de la societat interconnectada. Amb la creixent dependència de la tecnologia, els ciberatacs han aconseguit proporcions sense precedents.

La ciberseguretat comprèn un conjunt de mesures dissenyades per protegir sistemes informàtics, xarxes i dades contra accessos no autoritzats i atacs maliciosos.

Els ciberatacs han evolucionat i cada cop són més complexos. Una d'aquestes noves amenaces és el "bluesnarfing", una forma de hackeig que aprofita la tecnologia sense fil Bluetooth que fem servir a la vida diària.

En què consisteix aquesta nova estafa?

La paraula "Bluesnarfing" ve de la combinació de Bluetooth i snarfing. "Blue" fa referència a la tecnologia sense fil Bluetooth, i "snarf" significa copiar dades d'un dispositiu sense permís.

Aleshores, aquest tipus d'estafa permet als ciberdelinqüents accedir i copiar informació de dispositius sense que la víctima se n'adoni. Per això és essencial que les persones estiguin informades sobre aquesta amenaça i prenguin mesures.

En el cas dels iPhones, usen iOS i existeix una aplicació anomenada AirDrop, que permet enviar arxius a través de Bluetooth entre dispositius Apple. Aquesta funció no requereix contrasenya, cosa que significa que qualsevol persona pot enviar o rebre fitxers.

És en aquesta situació quan els ciberdelinqüents poden aprofitar l'ocasió, connectar-se als nostres dispositius i accedir a dades sensibles. Poden robar informació com contrasenyes, suplantar identitats i fins i tot fer transaccions o compres en línia si obtenen accés a dades bancàries.

Si hi ha aquest atac, els delinqüents han d'estar a prop, atès que el bluetooth treballa en un rang de distàncies que no sol superar els 15 metres.

Com tenir cura d'aquesta estafa?

Per no ser víctima d'aquesta estafa, és recomanable desactivar el Bluetooth, així s'evitarà que ens trobin d'altres. També és important recordar que mai no s'ha d'autoritzar la connexió d'un dispositiu desconegut.

Recorda configurar el dispositiu en mode "no detectable", així els intrusos no et podran trobar. La contrasenya ha de ser segura i difícil d'endevinar, per la qual cosa no utilitzeu contrasenyes simples com "1234" o "0000".

A més, cal actualitzar freqüentment el programari del mòbil, ja que les actualitzacions corregeixen vulnerabilitats i milloren la seguretat dels dispositius.