Antonio de Santa Ana Galväo primer pla en tons sípia
SOCIETAT

Santoral d'avui, dissabte 23 de desembre del 2023: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que recorda avui l'Església Catòlica, 23 de desembre, mitjançant el seu Santoral

El Santoral és el conjunt de les persones venerades per l'Església catòlica com a sants o beats cadascun dels dies de l'any. D'acord amb la tradició catòlica, tots tenen una data en concret que commemora la seva obra i gràcia.

Avui recordem especialment un sant que fou fervent adorador de l'Eucaristia, mestre de la caritat evangèlica, conseller prudent de la vida espiritual i defensor dels pobres.

Quin Sant és avui: el més important d'aquest dissabte 23 de desembre

El dia d'avui l'Església Catòlica commemora Sant Antoni de Santa Anna Galvao, que va néixer el 1739 a Guaratinguetá, Sao Paulo. Va ser prevere de l'Ordre dels Frares Menors Alcantarinos o Descalços. Va estudiar al Col·legi de Betlem dels pares Jesuïtes, juntament amb el seu germà Josep.

Va estar a punt d'ingressar a la Companyia de Jesús, però el seu pare va preferir que anés a l'Ordre de Menors Descalços de la reforma de Sant Pere d'Alcàntara. A l'edat de 21 anys va entrar com a novici al Convent de Sao Boaventura. En 1774 va fundar la congregació del 'Recolhimento de Nossa Senhora da Conceicao da Divina Providencia'.

Va ajudar també a construir a Sao Paulo el Monestir de la Llum, que seria declarat Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO. El 1811 el religiós va fundar el Monestir de Santa Clara a Sorocaba, on va romandre durant 11 mesos per encaminar la nova institució i la comunitat.

11 anys després el religiós va morir. A petició dels seus fidels i de les germanes de la Llum, va ser sepultat al Monestir de la Llum. Un lloc que es va convertir en una destinació de pelegrinatge.

Al nostre país hi ha més de 600 000 homes anomenats Antonio que podrien avui rebre felicitacions per part dels seus familiars i amics. Tot i això, la tradició marca que el 17 de gener és quan els anomenats Antoni celebren el seu sant, dia de Sant Antoni Abat.

Sant Joan de Kety, un altre Sant important d'avui

Prevere que va viure entre els segles XIV i XV i, essent sacerdot, es va dedicar a l'ensenyament durant molts anys a l'Acadèmia de Cracòvia. Després va rebre l'encàrrec pastoral de la parròquia d'Olkusia. Allí es va convertir per als cooperadors i deixebles en exemple de pietat i caritat cap al proïsme.

Sant Joan de Kety pensatiu primer pla a color
Sant Joan de Kety | ZENIT

Santa Maria Margarida de Youville

Religiosa que va viure al segle XVIII i és la primera persona nascuda al Canadà a ser canonitzada. Després d'enviudar es va lliurar amb totes les forces a l'assistència dels ancians i els pobres de tot gènere. Va fundar la Congregació de Germanes de la Caritat de Montreal, anomenades Germanes Grises.

Primer pla a color de Santa Maria Margarida de Youville
Santa Maria Margarida de Youville | Wikipedia

Altres Sants d'avui: el Santoral complet del dissabte 23 de desembre

El Santoral, a més de Sant Antoni de Santa Anna Galvao, commemora també avui aquests altres sants i beats: