Muntatge d'una oficina del SEPE i telèfon mòbil
SOCIETAT

Avís del SEPE pel missatge que podries rebre aquests dies al mòbil: 'Protegeix-te'

Evita ser una nova víctima de 'phishing' seguint rigorosament aquests importants consells que llança el SEPE

El Servei Públic d'Ocupació Estatal, també conegut com a SEPE, ha avisat tothom en les últimes hores d'un frau cada cop més estès. Un delicte que des de fa un temps està provocant greus perjudicis als ciutadans.

Estem parlant de l'estafa de suplantació o phishing que estan patint empreses i diferents organismes del país d'una manera creixent. El SEPE ha reaccionat a 'X' per protegir-nos d'aquests intents de frau, sigui per SMS, correu electrònic o WhatsApp.

En primer lloc, el SEPE deixa clar que mai et demanarà les teves dades personals o bancàries a través de qualsevol de les tres esmentades vies. Alhora, posa sobre la taula que és important no accedir als enllaços ni descarregar fitxers adjunts que incloguin aquests missatges.

El SEPE avisa els usuaris que està sent suplantat amb el frau del 'phishing'

Així mateix, amplien aquesta informació a la seva pàgina web amb quatre claus importants perquè reconeguis aquest tipus de frau. Fan referència a remitents desconeguts, faltes d'ortografia o un llenguatge no apropiat.

També has de sospitar en el cas de descomptes o reemborsaments, en punxar enllaços o descarregar un fitxer adjunt, a més de la petició de claus d'accés a les teves credencials.

Si tens pendent algun tràmit amb el SEPE i reps un correu des de 'sepe.es' demanant-te alguna informació o dades, cerciora't que ha estat el mitjà de contacte que has indicat. Si no és així, ves amb compte si no vols endur-te un bon ensurt.

El phishing és una tècnica consistent en l'enviament de missatges que inclouen fitxers infectats o enllaços a pàgines. L'objectiu dels malfactors és robar tota la informació que puguin de la teva persona, o bé infectar el dispositiu on estem treballant.

Els delinqüents fan pensar la víctima que els escriuen d'una entitat, una institució o un organisme públic real i així aconsegueixen que ens relaxem per robar les nostres dades. L'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) posa a disposició dels ciutadans el 017 per assessorar-se sobre aquests intents de frau.