Dona espantada per veure'n una altra prenent una pastilla

SOCIETAT

Avís de l'OCU a tots els que prenen Ibuprofèn: para atenció amb això

L'OCU adverteix que l'Ibuprofèn de 400 mg té venda lliure i, a més, és molt comú el seu ús al nostre país

L'OCU ha advertit sobre l'Ibuprofèn. Aquest fàrmac és molt comú al nostre país i, a més, en el format de 400 mg és de venda lliure. El problema ve pels efectes adversos que estan registrant a França pel consum.

Per això, l'OCU vol que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) estudiï la situació del nostre país. D'aquesta manera, podeu saber si cal aplicar alguna regulació amb aquest medicament. Al país veí ja s'estan posant mesures, i l'OCU no vol que aquí sigui massa tard.

Per això l'OCU vol que l'AEMPS prengui consciència d'un problema del qual potser encara no és conscient. Vol prevenir riscos que corren algunes persones, sobretot les que tenen problemes cardiovasculars. Una mesura a temps pot evitar problemes de salut diferents, i això és el que l'OCU vol prevenir.

L'OCU vol prevenir que hi hagi problemes a Espanya

L'OCU ha destacat la decisió que han pres a França. Allà, l'organisme responsable d'aquest àmbit ha prohibit que es puguin fer anuncis de medicaments amb Ibuprofèn de 400 mg. Una mesura que l'OCU vol estudiar a Espanya.

La raó d'aquesta prohibició ha estat que ha advertit un increment de casos d'efectes adversos per aquest medicament. I gran part de la culpa d'aquest fet la donen a la publicitat. No és que sigui la culpable com a tal, però sí que hi ha tingut molt a veure.

I és que han vist que els casos han augmentat paral·lelament al nombre d'anuncis que inclouen aquest fàrmac. Aquests estan dirigits al públic en general, per la qual cosa qualsevol pot tenir-hi accés. Així mateix, també s'han adonat que per aquest augment dels anuncis les vendes també han anat en ascens.

Per què l'OCU es preocupa per l'ús de l'Ibuprofèn?

Al nostre país no hi ha cap mena de regulació dels anuncis de medicaments a base d'Ibuprofèn 400 mg. És més, hi ha una venda lliure d'aquest fàrmac, de manera que qualsevol persona té accés a ell. A més, hi ha estès un autoconsum que no és possible regular-ho.

Entre els efectes adversos trobem hemorràgies, úlceres o perforacions gastrointestinals. Així mateix, també es poden provocar danys renals i hepàtics. Finalment, també augmenta el risc que puguem patir un problema cardiovascular.

Aquests efectes tenen més possibilitat d'aparèixer com més gran sigui el consum. Per això, des de l'AEMPS recomanen prendre l'Ibuprofèn amb la dosi eficaç més baixa i durant el menor temps possible. La dosi més baixa d'Ibuprofèn que podem comprar és de 200 mg.

Tenint en compte el problema que han descobert a França, l'OCU vol que a Espanya es comenci a investigar. Volen saber si hi ha hagut més casos d'efectes adversos per l'autoconsum d'Ibuprofèn 400 mg. I si fos així, que es prenguin mesures per evitar-los.