Muntatge de bitllets de 20 i 50 euros amb un rètol de prestacions del SEPE

L'atur de 500 € del SEPE per a majors de 52 anys que es pot cobrar indefinidament

Si compleixes un requisit clau, podries cobrar aquesta ajuda de manera indefinida

Quan aquells treballadors aturats veuen com se'ls esgota l'atur, poden sol·licitar un subsidi per a més grans de 52 anys. Estem parlant d'una aturada menor o 'mini-atur' de prop de 500 € que es pot cobrar de manera indefinida. Encara que per això el sol·licitant haurà de complir un requisit imprescindible.

La veritat és que aquesta prestació és l'única que cotitza a la pensió de jubilació, per això és l'única de tipus contributiu. Així les coses, aquesta ajuda es pot cobrar fins que s'aconsegueixi trobar una nova feina o bé fins a assolir l'edat de jubilació.

Es tracta d'una ajuda que va aprovar el Govern de Pedro Sánchez el 2019, en rebaixar l'edat del beneficiari dels 55 als 52 anys. Una ajuda que ja el primer any va tenir un cost aproximat de 400 milions d'euros.

Si tens més de 52 anys, estàs sense feina i compleixes uns quants requisits, pots ingressar gairebé 500 euros cada mes. Amb l'avantatge, a més, que no t'has de preocupar de més per la teva futura pensió, ja que segueixes cotitzant fins a la teva edat ordinària de jubilació.

Això sí, el que vulgui sol·licitar aquest ajut i cobrar-lo durant molt de temps, ha de presentar la Declaració Anual de Rendes o Certificat DAR. Ens referim a 480€ al mes corresponent al 80% de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM).

Si tens més de 52 anys, pots cobrar un 'mini-atur' de forma indefinida: requisit vital

Molt de compte perquè amb el DAR no parlem de la Declaració de la Renda a Hisenda. Aquesta només s'ha d'emprendre quan l'aturat supera un nivell de rendes, relacionat amb l'exercici econòmic previ i si en va tenir un o més de pagadors.

La declaració anual de rendes s'ha de presentar l'any següent a l'inici del cobrament del subsidi. Quan s'arribin als 12 mesos, els beneficiaris tenen 15 dies hàbils per lliurar aquest document, bé de manera online o presencialment.

De forma telemàtica, tan sols s'haurà d'entrar a la Seu Electrònica del SEPE i identificar-se amb el certificat digital, el DNI electrònic o el sistema 'Clau'. Si es prefereix fer el tràmit presencialment, només caldrà demanar una cita prèvia al SEPE.

Si el desocupat amb 52 anys o més vol cobrar aquesta prestació ha de, en primer lloc, estar inscrit com a demandant d'ocupació. A més, hauria d'haver esgotat la durada límit d'atur i signar el compromís d'activitat.

Alhora, és imperiosa la necessitat de demostrar un mínim període de cotització i posseir uns ingressos que siguin menors al 75% de l'SMI (810 euros) durant tot el període.