Cartell de lloguer en una paret i suma de bitllets de 100 euros

SOCIETAT

Els nous ajuts per al lloguer d'habitatge a Catalunya: aquests són els requisits

La quantia de la subvenció al lloguer dependrà dels ingressos, però rondarà entre els 20 i els 250 euros

Nou respir per als ciutadans que resideixin en un habitatge de lloguer a Catalunya. El Govern acaba de llançar una convocatòria d'ajudes destinades a sufragar l'arrendament d'immobles. S'adreça principalment a dos col·lectius considerats com vulnerables, com són els menors de 35 anys i els més grans de 65.

El pressupost destinat a aquesta partida puja inicialment fins a 48 milions d'euros. D'alguna manera s'assembla al plantejament engegat l'any passat. Amb això es persegueix atorgar un cert alleujament a aquelles llars que sense estar sotmeses a una emergència immediata lluiten per conservar les condicions davant l'elevada pressió del mercat.

El 2023 se'n van beneficiar 25.238 famílies, de les quals 14.551 van ser joves i 10.687 més grans de 65 anys. En total, es van distribuir 55 milions d'euros.

Els ajuts al lloguer es reparteixen segons uns paràmetres

L'import de les ajudes de lloguer dependrà d'una sèrie d'aspectes. No tots els sol·licitants cobraran el mateix. Principalment repararan en els ingressos.

La quantia de la subvenció oscil·la entre els 20 i els 200 euros mensuals. Però pot arribar a elevar-se fins als 250 en el cas dels joves, que possiblement són els que pateixen més l'augment dels arrendaments.

També s'ha de tenir en compte la localització de l'immoble. D'això dependrà en gran manera del topall de subvenció. No serà el mateix residir al centre de Barcelona que fer-ho a altres municipis.

El límit per a un lloguer subvencionable queda fixat als 900 euros al mes a l'àrea metropolitana de Barcelona, de 950 per als joves. Per a una habitació pujarà fins als 450 euros.

El topall se situarà en els 650 euros per als habitatges de la resta de la demarcació de Barcelona i Girona, sent de 350 per habitació. Per la seva banda, a Lleida, Tarragona i les Terres de l'Ebre el límit se situa als 600 euros i 300 per habitació.

Quins són els terminis per demanar l'ajut al lloguer

El termini de sol·licitud de l'ajuda al lloguer a Catalunya ja està obert per als més grans de 65 anys. Disposen fins al pròxim 27 de març per formalitzar els tràmits.

Els menors de 35 anys, per part seva, tenen de termini entre l'11 de març i el 12 d'abril. La intenció del Govern és que aquestes subvencions també s'estenguin a altres col·lectius. Entre ells, els que es trobin en una situació intermèdia (entre 36 i 64 anys), que en general solen ser sempre els grans oblidats.

Aquest pla d'ajuts busca prevenir l'exclusió social entre els grups de població més vulnerables. Sobretot en aquest moment on l'accés a l'habitatge s'ha endurit.