Un home amb un comandament a distància davant un televisor encès, i al cercle, diversos bitllets de 50 euros

SOCIETAT

Els ajuts de fins a 500 € que es poden demanar a Espanya per l'apagada de la TDT

Algunes llars que no puguin veure la TDT a partir d'ara tenen la possibilitat de sol·licitar una subvenció

La televisió a Espanya patia aquest dimecres un canvi important, la TDT deixava de funcionar tal com la coneixíem. Els canals que emetien en format estàndard (SD) van passar a negre i únicament es van mantenir operatius els adaptats a l'alta definició (HD). És possible que algunes llars del país es vegin afectades per això, però les administracions posen a la seva disposició ajudes de fins a 500 euros.

S'estima que només el 2 % dels televisors d'Espanya no són compatibles amb l'HD. Davant d'això, als usuaris només els queda dues opcions. Adquirir un nou televisor o aconseguir un descodificador extern compatible amb la TDT en alta definició, que costa uns 30 euros.

En cas contrari s'enfrontarien a una 'apagada' i no podrien veure els seus programes favorits des d'aquest dimecres. Les emissions passen a negre.

L'apagada de la TDT i els ajuts que existeixen ara mateix

Actualment, les úniques subvencions per fer front a l'apagada de la TDT procedeixen de les comunitats. La subvenció estatal va finalitzar el 2021. S'havia plantejat per alleujar el cost d'infraestructura de recepció de televisió en els casos que calgués.

Bàsicament trobem dues autonomies que concedeixen aquest tipus d'ajuts. La més gran és la de Cantàbria, que arriba fins a 500 euros per afectat per a l'adquisició de receptors de la TDT.

La partida destinada a aquesta subvenció puja fins a 300.000 euros, encara que amb la previsió d'ampliar-la. Podran sol·licitar-la aquells que es trobin en risc d'exclusió digital i siguin residents habituals de casa seva.

Fins avui s'han concedit 277 ajuts a la TDT per un import de 111.669 euros, publica ABC. Encara resten més de 200.000 euros que es podran demanar fins a l'11 de març.

A Galícia també s'han sumat a aquesta campanya i dotaran de subvencions 4.300 llars pertanyents a 260 ajuntaments. Se'ls facilitaran els diners perquè comprin els dispositius que els permetin veure la televisió en alta definició.

La subvenció assolirà la totalitat del cost de l'aparell, amb un màxim de 400 euros, per a les primeres residències. Es reduirà al 50% per als segons habitatges, amb un límit de 200 euros. Indiquen que es tracta d'un ajut de caràcter retroactiu, per la qual cosa per rebre'l tan sols caldrà acreditar la despesa.

La petició de Castella i Lleó per la TDT

Les Corts de Castella i Lleó van instar la Junta que reclamés al Gobierno la posada en marxa d'una línia d'ajuts. Serviria per ajudar els habitatges situats en aquelles zones on no arriba el senyal de TDT en HD.

➡️ Societat

Més notícies: