SOCIETAT

Adeu a l'arròs insípid: La recepta de Nandu Jubany que està per llepar-se'n els dits

Descobreix com transformar un arròs comú en una explosió de sabor amb aquest arròs mariner del xef català

Quan pensem en la recepta d'un arròs, el primer que ens ve al cap és un plat saborós, ple de sabor i amb ingredients frescos. Nandu Jubany, xef estrella i propietari del restaurant Es Còdol Foradat a Formentera, ens obsequia amb una deliciosa recepta que et farà gaudir de l'arròs com mai abans.

L'arròs mariner de Nandu Jubany és una barreja d'ingredients frescos, espècies, marisc i un fumet que farà que el teu paladar esclati de plaer. No és només un arròs, és una experiència que voldràs repetir una vegada i una altra.

Un home de cabell canós i barba somriu àmpliament mentre porta una jaqueta blanca.

Els ingredients d'aquest plat deliciós

Per a l'arròs:

  • 600 g d'arròs
  • 1 llamàntol (aproximadament 1,5 kg)
  • 2 litres de fumet
  • 60 g de ceba negra
  • 60 g de picada de safrà
  • 150 g de pebrot verd
  • 1 dent d'all
  • 200 g de sípia net

Pel fumet:

  • 550 g de peix blanc
  • 550 g de cap de rap
  • 200 g de morralla
  • 180 g de galeres
  • 130 g de ceba (pelada)
  • 260 g de tomàquet madur
  • 130 g de pastanaga (sense pelar)
  • 80 g de porro net
  • 35 g d'api
  • 20 g d'all (sencer, sense pelar)
  • 45 g de tomàquet concentrat
  • 8 g de julivert
  • 55 g d'oli d'oliva verge
  • 1,3 g de pebre negre en gra trencat

Per a la picada:

  • 15 fils de safrà
  • 30 g d'oli d'oliva verge
  • 1 llesca de pa de pagès
  • Julivert
  • 1 gra d'all
  • Per a la ceba negra
  • 250 g de ceba pelada
  • 40 g d'oli d'oliva verge

El fumet: l'ànima del plat

Per començar, necessites preparar el fumet, en una olla, posa a escalfar l'oli d'oliva amb l'all partit per la meitat. Quan l'all es dauri, afegeix la ceba, pastanaga, porro i api. Remena i deixa que tot s'escalfi bé.

Després, afegeix els mariscs: galeres, morralla i cap de rap. Fregeix-los una mica i, quan estiguin llestos, afegeix el peix blanc i remou tots els ingredients molt bé.

Home cuinant utilitzant una olla i una cullera de fusta

A continuació, mulla amb aigua, afegeix el julivert i deixa que bulli. Quan comenci a bombollejar, desescuma el brou i afegeix el tomàquet concentrat. Cuina durant 30 minuts més i deixa reposar 10 minuts, finalment, cola el fumet i reserva-ho.

La picada i la ceba negra

Fregeix la llesca de pa en oli i, quan estigui daurada, reserva-la. En un recipient, posa l'all, el julivert i els fils de safrà. Afegeix-hi el pa fregit i una mica d'oli de la paella, tritura-ho tot amb el turmix fins a aconseguir una pasta homogènia.

Per a la ceba negra, talla la ceba i posa-la a ofegar a foc suau amb oli d'oliva. Remena de tant en tant per evitar que s'enganxi, quan adquireixi un color fosc, sabràs que està a punt. Aquest toc de ceba caramel·litzada donarà una profunditat única al teu arròs.

L'arròs mariner

En una paella preferiblement gran, escalfa oli d'oliva i salpebra el llamàntol, trosseja'l en parts grans, assegurant-te que les potes no se separin, i daura'l per ambdós costats. Reserva'l per més tard, a la mateixa paella, sofregeix el pebrot verd tallat en tires i la sípia en trossos petits. Afegeix-hi l'all i deixa-ho sofregir tot junt.

És el moment d'afegir-hi la ceba negra i la picada, després, incorpora-hi l'arròs i sofregeix-ho durant 2 minuts. Ara ve el fumet, que s'hi afegeix tres vegades la quantitat d'arròs. Deixa que bulli durant uns 7 minuts i, quan l'arròs comenci a absorbir el brou, col·loca el llamàntol reservat a sobre.

Un plat de fideuà amb marisc i trossos de cranc en una paellera.

Finalment, porta la paella al forn a 250 °C durant 15 minuts, així aconseguiràs que l'arròs quedi perfectament cuit, amb aquest toc de gust de mar que tant ens agrada. A punt! Ja tens l'arròs mariner de Nandu Jubany preparat. Serveix aquest plat amb tot l'afecte del món, acompanyat d'un bon vi blanc i gaudeix d'una recepta digna dels millors xefs.

➡️ Societat

Més notícies: