Muntatge fotogràfic entre un metro de Barcelona i una persona passant la targeta del metro
SOCIETAT

29 de febrer: la data que has de tenir en compte si agafes el metro a Barcelona

El 29 de febrer serà una data clau per a tots els usuaris del metro de Barcelona. Consulta com afectarà la mesura aprovada per l'ATM

Poques setmanes després d'acomiadar l'any, l'Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona (ATM) ha anunciat la data en què caducaran els bitllets de metro comprats aquest any.

I és que, tot i que podria ser més car agafar el metro o l'autobús a la Ciutat Comtal a partir de l'any que ve, l'ATM ha anunciat que la vigència dels tiquets de metro, comprats durant el 2023, seran vàlids fins al 29 de febrer del 2024. Això sí, a partir de la data, el cost d'un viatge amb metro podria passar a ser de 2,55 €, 15 cèntims més del que costa ara.

Així, la vigència dels tiquets comprats durant aquest any s'allarga un mes i mig més de la marcada inicialment per l'ATM. En un primer moment estava previst que caduquessin el 15 de gener, però després de l'allau de queixes rebudes per part dels barcelonins, la companyia ha decidit allargar el període.

Tal com ha informat Metrópoli, la modificació de la caducitat afectarà tots els títols integrats de l'ATM de Barcelona, i les targetes T-4 comprades el 2023. En canvi, la T-16 i la T-Verda mantenen la seva pròpia caducitat . Així, els usuaris del transport tindran més marge per adaptar-se al nou sistema recarregable.

Barcelona podria apujar el preu del transport

Barcelona podria apujar el preu del transport a partir de l'1 de gener del 2024, malgrat la modificació. Si la proposta de l'ATM s'aprova, el bitllet senzill de metro s'encariria entre 10 i 15 cèntims. El seu preu actual és de 2,40€, per la qual cosa el cost podria acabar sent de 2,55€.

Pel que fa a la T-Casual, el preu de la qual per una zona costa 11,35 €, podria encarir-se uns 75 cèntims i acabaria costant uns 12,10 €. Títols com la T-Usual o la T-Jove també podrien experimentar una pujada de preu. Aquesta està supeditada als descomptes que han aplicat fins ara les administracions.

L'Estat, que ha aplicat fins ara un descompte del 30% als transports públics autonòmics, haurà de confirmar que manté la deducció de preus. Així mateix, l'ATM també s'haurà de resoldre si segueix aplicant el 20% de descompte restant. La suma dels descomptes esmentats representava una reducció del 50% sobre el preu final del títol.

Transport públic gratuït?

A més dels aspectes anteriors, també falta per concretar les mesures del transport gratis que anunci Pedro Sánchez. Doncs, segons va anunciar, els joves, els aturats, i els menors es beneficiarien de la mesura. Una mesura que encara no s'ha especificat.

El tram d'edat que inclou els joves podria ser per a persones d'entre 18 i 24 anys, mentre que el de les persones aturades es va avançar que seria per a persones que no tinguessin feina i estiguessin apuntades a l'atur.

Fins ara, això és tot el que se sap quant als requisits per optar a aquest transport gratuït. No obstant això, haurem d'esperar a veure si els próxims dies se'n coneixen més detalls.