Uriel Bertran amb els braços plegats en una foto de Twitter

POLÍTICA

Uriel Bertran: de fracassar a ERC a portar l'ANC a l'abisme

L?exdirigent d?Esquerra, Uriel Bertran, és l?ideòleg de la llista cívica de l?ANC, una entitat dividida, sense capacitat de mobilització ni incidència

No descobrim res de nou: L'Assemblea Nacional Catalana viu les hores més baixes just quan la seva direcció vol fer el salt a la política i presentar-se al Parlament. La decisió de crear la quarta llista indepe -si és que les altres ho continuen sent- ha dividit de tal manera l'Assemblea que en els darrers mesos hem viscut dimissions, tensions i comitès locals enfrontant-se a la direcció.

És difícil saber quanta gent segueix activa a l'ANC, però una notícia d'El Món d'aquest divendres ens donava indicis. La direcció fa setmanes que fa xerrades per tot Catalunya per convèncer els associats que la llista cívica és una necessitat. Aquest dijous, per exemple, va fer una trobada a la Dreta de l'Eixample on van assistir 20 persones. Aquesta és la realitat actual de l'Assemblea Nacional Catalana. I, qui hi ha darrere a part de Dolors Feliu? Un vell conegut, Uriel Bertran.

Bertran és ara mateix el coordinador de la comissió d'estratègia i discurs, un càrrec ja, per si mateix, estrany. A efectes pràctics, és l'ideòleg de la llista cívica, el gran defensor dins de l'ANC i un dels responsables de la divisió interna. Fa uns quants mesos, el cèlebre pallasso -de professió-, Jordi Pesarrodona, deixava la direcció de l'Assemblea per la famosa llista cívica. Amb ell, van deixar el càrrec 13 secretaris nacionals més, que asseguraven que Feliu i Bertran actuaven amb "autoritarisme" amb la famosa llista.

Pla mitjà de Dolors Feliu a la manifestació de l'11 de setembre de 2023 subjectant una pancarta blava i alçant el seu braç dret fent el senyal de les 4 barres de la senyera amb els dits

El cas és que hi ha part de l'Assemblea que considera que presentar-se a les eleccions és una bogeria, una temeritat i la finalitat anticipada de l'ANC. No semblen estar desencaminats, la veritat. De moment, Uriel Bertran va optar per no assumir la vicepresidència a mitjans del 2023, conscient que era l'assenyalat pels crítics. Tot i això, no ha parat de fer campanya interna perquè els associats votin a favor de la llista cívica a finals d'aquest febrer, en una consulta que durarà dues setmanes i que tindrà resultats el 16 de març.

Uriel Bertran, de fracàs en fracàs

El responsable d'estratègia de l'ANC, Uriel Bertran, és un professional del món independentista. Es va formar a les joventuts d'ERC i era el protegit de Joan Puigcercós. Dogmàtic, autoritari, manava amb mà de ferro i amb només 26 anys ja era diputat al Parlament de Catalunya. Era el 2003 i Bertran representava el sector més dur d'Esquerra, l'ànima indepe. I, és clar, va xocar amb el tripartit.

El 2007 va fundar un corrent intern perquè Esquerra prioritzés la independència, però va ser acorralat dins del seu propi partit. La venjança va arribar el 2010, quan va fundar amb altres ex d'ERC i Joan Laporta Solidaritat per la Independència. Va aconseguir seguir al Parlament amb el seu nou partit, que va treure 4 diputats. El que passa és que el seu invent va durar només dos anys i Bertran es va quedar sense el seu escó a les eleccions del 2012.

Uriel Bertan amb una armilla reflectora

El Procés començava els seus anys daurats i Uriel Bertran ja havia abandonat Esquerra -que amb Junqueras anava a l'alça- i Solidaritat passava a ser residual en dos anys. Per sort, els seus amics li van buscar un lloc de professor associat a la Universitat de Barcelona. Així va viure Bertran tant la consulta del 2014 i el referèndum del 2017: fora de la política activa i arraconat.

Fins al 2022, quan Bertran va veure a l'ANC el lloc ideal per seguir la seva prometedora carrera política. Es va presentar al secretariat i va acabar formant equip amb Dolors Feliu, l'actual presidenta. El perfil de Feliu ja el coneixen i no val la pena valorar-ho perquè és inexistent. És, de facto, Uriel Bertran qui es converteix en l'ideòleg i el responsable de la quarta llista. Les males llengües asseguren que podria ser un dels candidats, amb la intenció de tornar al Parlament una dècada després.

No sabem encara si l'ANC arribarà a presentar la llista al Parlament. No serem nosaltres els que ens oposarem a aquest espectacle. Tot i això, l'experiència ens diu que si Uriel Bertran és un dels màxims responsables -alerta spoiler-, no sortirà bé.