Primer pla del president Pedro Sánchez amb expressió seriosa en una roda de premsa
POLÍTICA

Ucraïna, Palestina...quan Pedro Sánchez fa servir el govern per fer campanya electoral

El reconeixement de l'Estat de Palestina, l'última polèmica d'un Gobierno que gairebé no governa

Pedro Sánchez ja ha fet oficial el reconeixement de l'Estat de Palestina per part d´Espanya. Així ho ha anunciat aquest matí des del Palacio de la Moncloa, en una nova mostra d'un Gobierno paralitzat, però que continua avivant polèmiques en clau electoralista.

A les darreres hores hem tingut dues mostres d'aquest partidisme. En plena campanya electoral per a les europees, Pedro Sánchez decideix reforçar la figura internacional amb dos anuncis importants.

Un, el reconeixement de l'Estat de Palestina, una decisió que ja ha tingut resposta per part d'Israel. Després de l'anunci d'aquest matí del president, el ministre d'Exteriors israelià ha acusat Sánchez de ser "còmplice de la incitació a l'assassinat del poble jueu i de crims de guerra".

I dos, l'anunci de l'enviament de més de 1.000 milions d'euros a Ucraïna. Una mesura que ha rebut crítiques del seu soci de govern (Sumar), de Frankenstein (Podemos) i també de l'oposició (Vox). A Pedro Sánchez se li acumulen les mesures a nivell internacional curiosament ara que ens trobem en plena campanya electoral per al Parlament Europeu.

Tot i això, aquesta tendència ve de lluny. Per exemple, la seva baralla pública amb Javier Milei, amb retirada de l'ambaixador espanyol a l'Argentina inclosa, va ser una altra mostra més de la línia fina que separa l'acció de govern i els interessos particulars del president.

Pla mitjà de Pedro Sánchez en un míting a Catalunya, amb camisa blava i amb els dos braços i mans cap endavant saludant

Però n'hi ha més. Passades unes setmanes, ja ningú no dubta de les intencions partidistes que hi havia darrere de la Carta a la ciutadania i els famosos cinc dies de reflexió. Així ho va demostrar Pedro Sánchez en la seva última compareixença al Congrés, on ja no hi havia ni rastre d'aquell home abatut i trist que ens va vendre durant cinc dies en què es va paralitzar la política espanyola.

La concessió de l'amnistia als líders processistes, una cosa impensable fa any i indispensable una vegada necessitava els vots de Junts i ERC per ser president, també van tenir una intenció partidista clara. I, mirant més enrere, l'avançament electoral anunciat fa un any també va tenir una única intenció electoralista per part de Pedro Sánchez.

Mentre el president utilitza la seva posició com a cap del govern per als seus interessos electorals i partidistes, la realitat al Consell de Ministres és la que és. "Ja ha passat gairebé un any des del 23 de juliol i jo demano que governem, ara és de governar. És el que espera la ciutadania", deia Yolanda Díaz a principis de maig. És a dir, reconeixia que, ara com ara, acció de govern, més aviat poca.

De fet, en els primers sis mesos, l'acció de govern de l'executiu liderat per Pedro Sánchez s'ha basat en la llei d'amnistia i poca cosa més. La retirada de la llei de sòl o la no aprovació de l'avantprojecte de llei per castigar el proxenetisme davant la falta de suports són només exemples de com està d'encallada la legislatura més enllà del perdó als líders processistes.

➡️ Política

Més notícies: