Primer pla del polític català Toni Comín
POLÍTICA

Toni Comín, mà dreta de Carles Puigdemont, assenyalat

Membres del Consell de la República l'acusen de lucrar-se

Toni Comín, exconseller fugat amb Carles Puigdemont i vicepresident del Consell de la República, és el principal assenyalat per la rebel·lió dins aquest ens. Membres de l'Assemblea del Consell l'assenyalen com a responsable de la deriva autoritària. També l'acusen de fer servir la seva posició per lucrar-se.

Trenta-un membres de l'Assemblea de Representants del Consell de la República han enviat una carta a Carles Puigdemont. Critiquen l'autoritarisme del Govern, l'òrgan executiu format per l'expresident i deu membres més afins a ell. Denuncien les seves maniobres per suprimir l'Assemblea.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

"La presència i les accions de Toni Comín, amb una trajectòria política molt fluctuant (dins d'alguns partits avui espanyolistes) i mogut per la promoció d'interessos personals, posen en risc aquest projecte vital", diu el comunicat. Igualment, denuncien “despeses innecessàries” per beneficiar “persones properes”.

Del PSC a l'independentisme radical

Antoni Comín és fill d´Alfonso Comín, un dels líders més destacats de l'oposició democràtica antifranquista. Com a dirigent del PSUC, es va identificar amb els valors del catalanisme i la justícia social amb arrels cristianes. El seu fill Antoni va heretar aquests valors.

Aquest va iniciar la seva militància al Fòrum Social Mundial i va formar part de Ciutadans pel Canvi, moviment polític progressista, republicà i federal creat per Pasqual Maragall. El 2003 va ser diputat al Parlament per Ciutadans pel Canvi-PSC. El 2010, després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, es va allunyar del socialisme i va iniciar un ràpid procés d'acostament a l'independentisme.

Va ser així com va entrar a l'òrbita d'ERC i el 2015 va entrar a les llistes de la plataforma electoral independentista Junts pel Sí. El gener del 2016 va ser elegit Conseller de Salut al Govern de Carles Puigdemont. El 30 d'octubre del 2017 va fugir d'Espanya després del referèndum il·legal i la declaració frustrada d'independència.

Autoritarisme al Consell

Ja a l'estranger, Comín es va convertir en la persona de confiança de Carles Puigdemont i els seus destins han anat units. Junts es van embarcar al projecte del Consell de la República. Es tracta d'un ens privat que pretén mantenir una mena de república fictícia per culminar el mandat de l'1 d'octubre.

En el context actual, Puigdemont va anunciar la suspensió temporal de l'Assemblea de Representants i la delegació de les seves funcions a l'òrgan executiu. L'expresident va argumentar una reforma estructural per millorar l'eficàcia del Consell. Però a l'Assemblea ho veuen com una maniobra per evitar les crítiques internes durant les negociacions amb el PSOE per la investidura.

A l'Assemblea veuen Toni Comín com el cervell d'aquesta operació per carregar-se a l'òrgan parlamentari del Consell. Recorden les seves paraules dient que l'Assemblea havia d'acatar les ordres de dalt i donar suport a les seves orientacions polítiques. Aquesta postura seria aberrant en qualsevol sistema parlamentari seriós, i també ho és per a l'Assemblea”.

Dard a Waterloo

Els membres díscols del Consell acusen a Comín d'ordenar l'eliminació dels correus institucionals. “Cada dia que passa amb ell en una posició clau, temem que el projecte del Consell pugui estar marcat per la desconfiança, el despotisme i l'obsolescència”. Per això demanen a Puigdemont un canvi de rumb per salvar el Consell.

Muntatge de Carles Puidemont amb Clara Ponsatí i Toni Comín

L'assenyalament de la figura de Comín és un dard directe al cor de Waterloo i del mateix Puigdemont. Forma part de la desafecció d'una part important de les bases independentistes cap a l'estratègia de l'exili de l'expresident. Això ha obert un quart espai independentista, en què hi ha per exemple l'eurodiputada crítica amb Comín i Puigdemont, Clara Ponsatí.

➡️ Política

Més notícies: