Primer pla de Pere Aragonès capcot i amb rostre seriós
POLÍTICA

Noves enquestes auguren seriosos problemes per a ERC

Els d'Oriol Junqueras quedarien en una situació delicada si se celebressin eleccions al Parlament

El Govern d'ERC repeteix per activa i per passiva que pensen esgotar la legislatura. Fins al 2025 no estan previstes noves eleccions a Catalunya, però Pere Aragonès governa en minoria, amb només 33 dels 135 diputats que té el Parlament. La situació per als republicans és delicada, però el que auguren les enquestes és un futur encara pitjor per als d'Oriol Junqueras.

Mentre que a Madrid els sondejos afirmen que Junts donaria el 'sorpasso' a Esquerra com a primera força processista al Congrés, a Catalunya no pinten millor les coses per als republicans. Així ho evidencia una enquesta d'Electomania per a Crónica Global. I és que Pere Aragonès i els seus es convertirien en la tercera força del Parlament, perdent 5 dels 33 diputats que tenen actualment, quedant-se a 28.

Pere Aragonès amb rostre molt seriós assegut a la cadira del Parlament de Catalunya

L'escenari que preveu aquest sondeig posa en seriosos problemes ERC. Primer, perquè l'independentisme perdria la majoria absoluta de què gaudeix actualment. Però els resultats d'aquesta enquesta també vaticinen un escenari que posaria els republicans en un compromís.

I és que el partit d'Oriol Junqueras i Pere Aragonès podria tenir la clau de la governabilitat a Catalunya, però seria una arma de doble tall. D'una banda, podrien fer president Salvador Illa, que guanyaria clarament les eleccions amb 36 diputats (3 més dels que en té ara). Això significaria trencar la dinàmica de pactes entre independentistes que és habitual en els últims anys i apostar, de nou, per un tripartit al costat dels Comuns.

Resultat de l'enquesta d'Electomania en el cas que avui hi hagués eleccions al Parlament

D'altra banda, tindrien l'opció de continuar apostant per un pacte processista amb Junts, cosa que seria tornar a estar a remolc del partit de Puigdemont. En els darrers anys, ERC ha batallat per aconseguir ser la primera força independentista de Catalunya, però veurien perdre aquesta posició en benefici dels juntaires. Els postconvergents perdrien només un diputat, passant de 32 a 31 diputats, però serien la primera força 'indepe'.

D'aquesta manera, sigui quina sigui l'opció que escolliria ERC, el vaticini d'aquesta enquesta deixaria en una situació molt delicada els d'Oriol Junqueras en cas que avui hi hagués eleccions a Catalunya. Així doncs, no és estrany que Esquerra opti per mantenir els fràgils equilibris que li permeten governar en extrema minoria. I és que, mentre el grup republicà sigui necessari per al PSOE al Congrés, no sembla que el PSC hagi de forçar un avançament electoral a Catalunya.

Imatge de Salvador Illa assenyalant amb el dit durant un míting del PSC

Creix el constitucionalisme

Un altre dels pronòstics d´aquesta enquesta és la desaparició parlamentària de Ciutadans. Els taronges perdrien sis escons, però el constitucionalisme sortiria reforçat d'aquests comicis hipotètics. I és que el PP guanyaria vuit diputats, situant-se en 11, però Vox també augmentaria la seva presència al Parlament amb un diputat més, quedant-se en 12.

➡️ Política

Més notícies: