Salvador Illa també deixa enrere el processisme en el seu discurs de Nadal
Entre referències a la 'fraternitat' i a 'l'esperança', Salvador Illa no es fica en jardins polítics
Fidel al seu estil, el president Illa no ha fet res disruptiu en el seu primer discurs de Nadal als ciutadans de Catalunya. Des de Palau i amb una ambientació molt institucional, el discurs d'Illa va sintetitzar de manera simbòlica l'esperit del seu Govern. Perfil baix, bones paraules, reivindicació de la unitat i sense referències a les clàssiques polèmiques polítiques del processisme.
El president va començar agraint la tasca dels treballadors públics, per a tot seguit recordar les “arrels cristianes” del Nadal. Això revesteix certa importància si es té en compte el buidament cultural del Nadal que es viu a Catalunya. De la mateixa manera, Illa va apel·lar a la “pau” i a la “fraternitat” en referència a les guerres que ara mateix estan obertes.
En aquest sentit, la “fraternitat” li va motivar a Illa alguns comentaris en els quals sí que es va poder entreveure un fons més polític i actual. Així, per exemple, va parlar de “fraternitat entre territoris” i “fraternitat en el nostre dia a dia”. Són referències clares, però indirectes, a l'estat social i polític de Catalunya, que ja tothom dona per descomptat que és el postprocés.
Així mateix, també hi va haver espai per a apel·lacions a assumptes espinosos, com les tensions ètniques i culturals que ara s'observen a Catalunya. “És important que visquem la nostra diversitat com una riquesa”, va dir Illa. “No ens hem de deixar portar ni pels discursos que pretenen dividir-nos, ni pels discursos carregats d'odi i pessimisme”, va concloure.
I pel que fa a l'any entrant, la idea de "l'esperança" va actuar com el gran marc en el qual Illa vol seguir desplegant el seu projecte polític. “Quan hem compartit esperances, esforços i optimisme hem progressat més”, va assenyalar Illa. Tot i que el president també va dir ser “molt conscient” de les dificultats existents, encara que no hi va haver referències explícites a aquestes dificultats.
L'habitatge: el gran absent
Malgrat que el discurs era deliberadament asèptic, va ser molt destacada l'absència de referències al problema de l'habitatge. Com ja s'observa, aquest problema està prenent la forma del gran eix de la legislatura, superant la inseguretat o el finançament singular. No obstant això, el Govern està sent molt caut amb aquest assumpte i evita agafar-se els dits amb aquesta bomba de rellotgeria social.
En definitiva, el PSC no surt del marc que li ha permès capitalitzar el col·lapse processista. Per ara, el Govern abraça totes les bones paraules possibles i es dedica a posar en marxa grans línies de treball (multireincidència, habitatge públic, etc.). El 2025 posa fi als primers mesos d'una legislatura que tot apunta que serà de trànsit.
Més notícies: