Imatge de Pedro Sánchez amb Yolanda Díaz en un muntatge
POLÍTICA

Comença el ball de noms de futurs ministres: Pedro Sánchez cedeix davant Yolanda Díaz

El soci minoritari del Govern comptarà amb cinc ministeris

Comença el ball de noms. La reelecció de Pedro Sánchez com a president comportarà l'obertura d'una nova etapa al Govern. De fet, aquest mateix dimarts s'ha celebrat el que ha estat el darrer Consell de Ministres de l'actual legislatura i diversos dels que han acudit a la trobada ja no tornaran a la Moncloa.

Segons El Periódico de Catalunya, Pedro Sánchez durà a terme una certa sacsejada amb els seus departaments ministerials. Moviments que faran que Sumar mantingui la quota que ja tenia Unidas Podemos, però amb el conseqüent canvi de carteres. Els de Yolanda Díaz sumarien fins a cinc ministeris: Treball, Sanitat, Cultura i Esports, Drets Socials i Joventut i Infància.

Urtasun haurà de decidir

Destaca el canvi que hi hauria a la cartera de Cultura i Esports, que Miquel Iceta perdria en detriment d'Ernest Urtasun. L'eurodiputat i portaveu de Sumar ja va rebutjar ser ministre el 2019 i ara es postula com el principal candidat a rellevar Iceta al ministeri de Cultura i Esports.

Foto a mig cos d'Ernest Urtasun assegut a una cadira i amb els braços sobre una taula

Yolanda Díaz conservarà Treball

El repartiment de carteres coincideix amb el que ja es va fer la legislatura anterior i Yolanda Díaz, vicepresidenta del Govern, mantindrà el Ministeri de Treball. Així mateix, el soci minoritari de Sánchez també conservarà drets socials. Ministeri en què hi haurà, segons El Periódico, un altre canvi.

Doncs Ione Belarra en sortiria i seria Pablo Bustinduy qui ocuparia el Ministeri. Diputat de Podemos entre 2016 i 2019, Bustinduy va ser portaveu del Grup Parlamentari dels Unidas Podemos a la Comissió d'Afers Exteriors del Congrés. Politòleg i especialista en política internacional arribaria al Ministeri de Drets Socials.

Primer pla de Yolanda Díaz amb cara de preocupació mirant cap al sostre

Més carteres

Així mateix, a Sanitat l'escollida seria Mónica García. Metgessa i dirigent de Más Madrid, va ser un dels principals suports de Yolanda Díaz en el llançament de Sumar.
Pel que fa al nou departament, el de Joventut i Infància, no és clar qui serà el titular, tot i que totes les travesses apunten a un dirigent d'Izquierda Unida. Un dels noms que se sondegen és el de l'eurodiputada Sira Rego.

Cal destacar que Podemos no tindrà cap Ministeri, llevat de gir d'última hora. La relació entre Sánchez i la formació va quedar molt deteriorada després de l'enfrontament per la llei del 'només sí que és sí' i la rebaixa de penes als agressors sexuals.

Arran d'aquesta pugna, El Periódico de Catalunya avança que el PSOE recuperaria la cartera d'Igualtat, en mans d'Irene Montero a l'anterior legislatura.

Finalment, la vicepresidenta del Govern i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha confirmat aquest dimarts que serà l'única dirigent de la coalició d'esquerres que prendrà la paraula durant la sessió d'investidura del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, que se celebrarà aquest dimecres i dijous al Congrés.

➡️ Política

Més notícies: