Què és i com funciona la qüestió de confiança que Puigdemont exigeix a Pedro Sánchez
La decisió correspon al president del Govern, que necessitaria guanyar la votació per majoria simple
Carles Puigdemont exigeix a Pedro Sánchez que se sotmeti a una qüestió de confiança. En una roda de premsa convocada aquest matí, el líder de Junts ha advertit que les relacions amb el PSOE són en via mort. "No és de fiar", ha dit, "un any després, les coses no van bé".
Puigdemont ha parlat de "punt d'inflexió" a la legislatura, i ha convidat el PSOE a avaluar la seva majoria a la cambra. Creu que la qüestió de confiança ha de servir per examinar el grau de confiança dels socis de govern cap al president. Però no ha concretat ni els terminis ni la manera de pressionar perquè el president del Govern se sotmeti a aquest mecanisme parlamentari.
De fet, la moció de confiança només la pot presentar el president del Govern. I Junts ha descartat sumar-se a una moció de censura, així que l'escenari queda més obert que mai. Però què és i com funciona aquest mecanisme que pretén utilitzar Junts.
Què és i com funciona la qüestió de confiança
La qüestió de confiança és una eina parlamentària que pot utilitzar el president del Govern per posar a examen la majoria parlamentària. Se sol utilitzar quan un Govern està molt debilitat, i la majoria parlamentària està en joc. En aquest cas, és una estratègia del governant per sortir reforçat d'una situació de crisi.
Però la qüestió de confiança també pot ser proposada per un altre grup parlamentari. És el cas de Junts, que segons ha avançat Puigdemont ha presentat una petició al Congrés dels Diputats en aquest sentit. Ara el PSOE haurà de decidir si assumeix el repte i presenta la qüestió de confiança, o ho rebutja.
Què passarà ara? Si el PSOE accepta, la Mesa del Congrés convocarà un ple per debatre la qüestió i serà sotmesa a votació en un termini mínim de 24 hores. En aquest cas, el president del Govern necessitarà la majoria simple per seguir al càrrec, és a dir, més vots a favor que en contra.
Això vol dir que Pedro Sánchez necessitaria el vot afirmatiu de tots els seus socis de govern inclòs Junts. En cas de no aconseguir-ho, hauria de presentar la seva dimissió davant el Rei. Aleshores es procediria a la dissolució de la càmera i la convocatòria de noves eleccions.
La pilota és a la teulada de Sánchez
A Junts són conscients que la decisió final correspon només al PSOE, i que pot acabar en sac trencat. Però amb això ha aconseguit dues coses. Una, traslladar la crisi de confiança de Junts al PSOE, i dues, debilitar encara més el Govern per augmentar la pressió i obtenir més concessions.
Les enquestes no van bé per a Junts, amb una estratègia que no està acabant de convèncer els catalans. A més, un any després de l'Acord de Brussel·les el PSOE i el PSC governen a Espanya, Catalunya i Barcelona. D'aquí ve la necessitat de traslladar la crisi als socialistes i marcar perfil davant del seu electorat.
Però els socialistes podrien ara aprofitar la situació per sortir reforçats de la situació límit en què es troben. De fet, el mateix Sánchez ja va ocultar amb una qüestió de confiança a l'abril quan es va prendre cinc dies de reflexió.
La realitat és que el Govern està en una situació molt delicada a causa dels casos de corrupció. Amb els pressupostos a l'aire i les relacions amb Junts pràcticament trencades, al president li queden cada vegada menys sortides. S'arriscarà a la qüestió de confiança per tornar la pilota a la teulada de Junts?
Més notícies: