Collage amb plànols curts d'Alejandro Fernández, Pere Aragonès, Salvador Illa, Carles Puigdemont, Sílvia Orriols, Ignacio Garriga, Carles Carrizosa, Laia Estrada i Jéssica Albiach
POLÍTICA

Què diuen les enquestes publicades a peu d'urna

Totes apunten a una victòria d'Illa amb avantatge sobre Junts. El quart lloc molt renyit i hi entra Aliança Catalana.


Es publiquen els primers sondejos un cop tancats els col·legis electorals i tots apunten a una dinàmica similar. Victòria de Salvador Illa, lideratge independentista per a Puigdemont i una important caiguda d'ERC. La incògnita d'Aliança Catalana s'aclareix i se'n confirma l'entrada al Parlament. Pel costat constitucionalista, Ciutadans signa la seva desaparició i el quart lloc està empatat entre el PP i Vox.

Els primers sondejos

Per a El Español, SocioMétrica dona als socialistes una forquilla de 39-41 diputats, a certa distància de Puigdemont, que es queda entre 33 i 36. Pel costat d'ERC, SocioMétrica enfonsa els republicans més a prop de la vintena amb 22 -24.

El quart lloc seria en principi per al PP, que confirma un gran creixement i supera els deu amb un marge d'11-13, avançant Vox, que aguanta la seva posició amb 10-11 diputats. Els Comuns es queden entre 5 i 7 i, per part seva, la CUP aguantaria el tipus amb 4-6. D'altra banda, Aliança Catalana arriba al 3,6% de vot i signa un resultat de 3-5 escons.

El sondeig per a TVE i TV3 confirma la dinàmica anterior. La diferència més notable és el resultat d'Aliança Catalana, que baixaria un esglaó i se situa a la forquilla més baixa 1-3 diputats. Atorga també un resultat una mica més amable per a ERC amb 24-27. El quart lloc queda molt renyit: el PP obtindria 9-12 i Vox 10-11. I situació d'empat semblant per a Comuns i CUP, que ballen entre els 6 i els 8 amb petit avantatge de CUP.

El 'tracking' de GESOP per a El Periódico presenta una situació una mica diferent. És el sondeig que atorga més marge als de Sílvia Orriols i els dona 4-7 diputats. Així mateix, enfonsen ERC molt més a prop dels 20 diputats amb 21-24. També atorga més avantatge al PSC (37-40) sobre Junts (30-33). PP i Vox firmen gairebé un empat i tots dos es mouen entre 10-13, amb avantatge per a Vox. Comuns i CUP tenen la mateixa forquilla i signen 7-9.

Finalment, el sondeig de Feedback per a El Nacional contempla un possible empat molt ajustat entre Junts i PSC: Puigdemont amb 33-36 i Salvador Illa amb 36-39. També auguren la caiguda d'ERC, més a prop una altra vegada dels vint amb un marge de 22-24. Vox i PP tornen a presentar un empat tècnic, amb 12-13 per a Garriga i 11-13 per a Fernández. Comuns i CUP aguanten amb algunes caigudes: 5-8 per a Albiach i 4-7 per a Laia Estrada. Aliança Catalana es queda entre els 3 i els 6 escons.

➡️ Política

Més notícies: