Imatge d'una mà introduint un vot en una urna a les eleccions catalanes del 2024
POLÍTICA

La participació a les 18.00h es frena: només augmenta a les províncies menys indepes

La participació cau a Girona i Lleida, augmenta lleugerament a BCN i també a Tarragona


La participació a les 18.00 hores a les eleccions catalanes ha patit un fre destacat. Tant, que hi ha dues províncies, Girona i Lleida, on ha baixat respecte al 2021, any en què ens trobàvem en plena pandèmia.

Al global de tot Catalunya (45,79%) la participació només ha pujat un 0,18% respecte a les eleccions del 2021. Aquest tímid augment es deu al descens de Lleida (-2,58%) i de Girona (-1,16%). Es dóna la circumstància que són les dues demarcacions de Catalunya on hi va haver més suport independentista fa tres anys. Al primer territori, els independentistes van obtenir 11 dels 15 escons, mentre que al segon, van aconseguir 13 dels 17.

En canvi, a Barcelona, la participació ha augmentat un discret 0,40%. Allà, el 2021, ERC, Junts i la CUP van sumar 40 dels 85 escons que es juguen a tota la província. Això sí, s'haurà de veure si les últimes dues hores de votacions que encara falten es notarà el caos de Rodalies, que ha impedit a molta gent acudir al seu lloc de votació.

A Tarragona és on ha pujat més la participació. Ho ha fet un 1,29%. Allà, els tres partits processistes van aconseguir la meitat dels escons en joc l'any 2021: 9 de 18.

Captura amb les dades de participació a les eleccions catalanes del 2024 a les 18.00 hores

D'aquesta manera, la primera (i superficial) anàlisi seria que la participació augmenta a les províncies menys independentistes segons els resultats de les eleccions al Parlament de l'any 2021. Tot i això, cal tenir en compte que aquestes demarcacions també poden variar la seva tendència de vot en funció de la zona. Per exemple, a Tarragona no hi ha tant suport indepe a la considerada àrea metropolitana que a les Terres de l'Ebre. Per tant, és difícil arribar a conclusions. I més, tenint en compte que encara falten dues hores per votar i que el caos de Rodalies també ha pogut afectar la participació a certes zones de Catalunya.

Algunes poblacions o zones on ha aumentat la partició són Nou Barris (Barcelona) un 3%, Mataró un 3,4%, Santa Coloma de Gramenet un 3,3% o L'Hospitalet de Llobregat un 1,9%. En canvi, baixa a Girona un 1,6%, a Banyoles un 4,2%, a Vic un 3,9%, a Manresa un 1,2% o a Lleida un 1,5%.

A les 13.00 hores, en les primeres dades oficials ofertes, la participació sí que havia baixat en diversos feus independentistes. De fet, per exemple, a poblacions que ERC, Junts i CUP van obtenir més del 70% de suports, la participació havia baixat un 5,2%.

➡️ Política

Més notícies: