Retrat oficial de Carles Puigdemont com a President de la Generalitat de Catalunya
POLÍTICA

Puigdemont podria ser detingut avui

L'expresident fugat posa a prova l'Estat i Pedro Sánchez

Carles Puigdemont planteja un nou pols a l'Estat. L'expresident pròfug de la justícia ha confirmat la seva assistència avui a un acte amb quatre exmandataris catalans més a l'abadia de Sant Miquel de Cuixà, a Codalet. És un poble del sud de França a només 5 quilòmetres de la frontera amb Espanya.

Això ha posat en alerta les autoritats espanyoles i franceses, que podrien procedir a la detenció del líder processista. Però a ningú no se li escapa la transcendència del moment. L'oportunitat es presenta en plenes negociacions per la investidura de Pedro Sánchez.

Puigdemont riu de l'Estat

Puigdemont ha confirmat l'assistència aquest dilluns a l'acte organitzat per la Universitat Catalana d'Estiu (UCE). Hi són convidats també el President Pere Aragonès, i tres expresidents més, Quim Torra, José Montilla i Jordi Pujol.

Primer pla de Carles Puigdemont enfadat

Les autoritats franceses podrien arrestar l'expresident fugat. A més estarà a unes desenes de quilòmetres de les primeres casernes de la Policia Nacional i La Guàrdia Civil. Això ha disparat la inquietud i les especulacions a la petita localitat del sud de França, però també a Madrid.

A l'independentisme creuen que Puigdemont no se la jugaria si no ho tingués tot sota control. D'una banda, hi ha l'extensa xarxa de solidaritat del catalanisme heretada de l'època de l'exili al sud de França. Un altre factor, i més important, és el context polític actual que posa a prova la capacitat d'influència de Pedro Sánchez.

Calma tensa al sud de França

L'entitat organitzadora mantenia ahir a la tarda una reunió d'urgència per avaluar la seguretat de l'acte. La conclusió va ser que les autoritats franceses no es voldran immiscuir en un conflicte espanyol. I que un eventual arrest tampoc beneficiaria el PSOE, en plenes negociacions amb Junts.

Això demostra una vegada més que Puigdemont aprofita les negociacions amb Pedro Sánchez per posar l'Estat de genolls. El líder de Junts veu aquest acte com una nova oportunitat per guanyar-se el favor de l'independentisme en el seu moment més baix. De fet, la UCE també contemplava ahir la possibilitat que sectors radicals de l'independentisme boicotegessin l'acte pel sí de Junts al PSOE.

La realitat és que de moment ni tan sols hi ha una euroordre de detenció en curs. El Tribunal Suprem va rebutjar fer-ho fa uns dies, i esperarà que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ratifiqui la retirada de la immunitat. L'única via per aturar avui Puigdemont seria activar el Sistema d'Informació de Schengen: ¿S'hi atreviran?

Protegit per Gonzalo Boye

Carles Puidgdemont es desplaçarà al sud de França amb Gonzalo Boye, senyal de que no ho té del tot clar. La seva detención no convé a Pedro Sánchez, que podria moure els fils per evitar-ho. Però existeix el temor a que la judicatura més conservador sí actui per boicotejar les negociacions del PSOE amb Junts.

➡️ Política

Més notícies: